Aggasztó végeredmény: az autósok fele megbukna a KRESZ-vizsgán

Pénzcentrum2009. május 19. 14:02

Különös végeredménnyel zárult egy autósiskola által készített kétezer járművezető megkérdezésével készített felmérés. A válaszadók fel azt állítja, hogy hiába gyakorlott járművezető, az elméleti vizsgán biztos benne, hogy nem menne át, ha újra le kellene vizsgázni.

A felmérés megállapította, hogy az autóvezetők a jogosítvány megszerzését követő években sokkal gyakorlottabbá és magabiztosabbá válnak, ugyanakkor hajlamosak pillanatok alatt elfelejteni az elméleti vizsgán alkalmazott, a gyakorlatban ritkán használt szabályokat.

A rutin megszerzésével és az állandó útvonalak használatával bizonyos forgalmi helyzetekkel szinte soha nem találkozik az autós. A lakott területre, a főútvonalakra és az autópályákra vonatkozó sebességhatárokat a legtöbben inkább csak belőni tudják.

Akik több mint 15 évvel ezelőtt vizsgáztak, azok még nagyobb arányban (55-56 %) vélik úgy, hogy megbuknának a vizsgán, de a szakember szerint ezen nem kell csodálkozni. Vannak olyan jogosítvánnyal rendelkező emberek, akik éveken át egy kilométert sem vezettek.

Nekik vagy nem nyújt élményt a vezetés, vagy mindig meghagyják a volán a párjuknak. De gondoljunk csak bele, hogy vajon milyen eredménnyel végződne egy 15 évvel ezelőtti főiskolai vizsgánk, különösen, ha az adott területtel azóta sem foglalkoztunk?

Címkék: