Készülhetnek az autósok: új rendszer lesz

Portfolio2009. március 26. 08:16

Elfogadta a kormány azt a törvényjavaslatot, amely alapján a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb)szabályozásában áttérnének a naptári évről a szerződés megkötésének évfordulójára, s ezzel megszűnne a biztosítók év végi kampánya. A bonusz-malusz besorolás helyét is egy új rendszer venné át.

Több biztosító kérte ezt a változtatást, és ha a parlament is egyetért, a kgfb-t nem a naptári év végén, hanem a szerződés aláírásának évfordulójáig kell ezentúl megújítani. A biztosítóknak azonban továbbra is október 31-éig kell közzétenni tarifáikat, és azok egy évre szólnak.

A bonusz-malusz besorolás helyett ezentúl a központi kártörténeti nyilvántartásban összegyűjtendő adatokból alakítanák ki a minősítést, valódi káralapú rendszerben.

A bonusz-malusz rendszere "kinőtte magát", mert a legjobb besorolásból nem lehet feljebb lépniük az autósoknak - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő. A központi nyilvántartásból a biztosítók fogják lekérni az autós adatait, és ennek alapján tesznek ajánlatot a díjra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A törvényjavaslat azt is rögzíti, hogy első helyen az üzembentartónak, második helyen a tulajdonosnak kell kötelező biztosítást kötnie. Ha 60 napon belül nem történik meg a díj befizetése, egy írásos felszólítást követően megszűnik a szerződés.

Címkék: