Lakhely szerint felelünk a tilos parkolásért!

Pénzcentrum2009. február 20. 09:00

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) leterheltsége miatt módosítaná a közúti közlekedésről és a polgári perrendtartásról szóló törvényt Csiha Judit MSZP-s képviselő, az alkotmányügyi bizottság elnöke úgy, hogy visszahozná azt a régi szabályt, miszerint a parkolási bírságok vitáját az autós lakóhelye szerinti bíróságon kell lefolytatni.

A módosítani javasolt két törvény jelenleg lehetővé teszi, hogy a parkolási társulások saját székhelyük bíróságán indítsák el az elmaradt parkolási díjak behajtását. Ennek következtében a fővárosi parkolási társulások behajtási ügyei a Pesti Központi Kerületi Bíróságon landolnak, ahol ezek az ügyek már jelenleg is működési gondokat okoznak, így az elbírálás indokolatlanul elhúzódik. A korábbi gyakorlat az volt, hogy a parkolási társulások a nem fizetők lakhelyén pereltek, ám a Legfelsőbb Bíróság 2005-ben hozott jogegységi határozata lehetővé tette, hogy a fizetési meghagyásaikat a parkolás helyén is benyújthassák. A jogegységi döntés alapja akkor az volt, hogy a különböző városi bíróságok eltérően értelmezték a jogszabályokat, így a pótdíjak behajtását is.

A korábbi döntés nyomán kizárólag parkolási ügyekben fordulhat elő, hogy első fokon nem az alperes lakóhelye szerint illetékes bíróság tárgyalja az ügyeket. Pedig a PKKB tapasztalatai szerint túlnyomórészt nem fővárosi lakosok parkolnak a főváros útjain. A bírósági felmérések szerint a parkolási ügyek alig 30-40 százaléka marad majd a PKKB-n, míg a felszólítások 60-70 százaléka a vidéki bíróságokon - elsősorban a Pest megyei agglomeráció városi bíróságain és a kerületi bíróságokon - landolna.

A mostani javaslattal, az ügyek áthelyezésével a parkolási társaságok sem járnak egyértelműen rosszul, ugyanis így felgyorsulhat az ügyek elbírálása. Ezzel szemben bizonyosan drágítja az ügymenetet, hogy a jogi képviseletet a fővárostól távolabb eső bíróságokon is biztosítaniuk kell. (A főváros új parkolási stratégiájáról lapunk 8. oldalán olvashat.)

Címkék: