Pálfordulás: nem kell a hibrid a hálátlan népnek!

Pénzcentrum2009. január 26. 14:00

A 2008-as értékesítési statisztikákból az derül ki, hogy az elmúlt évben jelentősen visszaesett a hibrid meghajtású személygépkocsik iránti kereslet. Szakértők szerint a vásárlókat a jelenlegi gazdasági helyzetben a csökkenő üzemanyagárak mellett nehéz rávenni a drágább, de hosszú távon jobban kifizetődő és nem utolsó sorban környezetbarát modellek megvásárlására.

A világgazdaság az összeomlás szélére került, az üzemanyagárak pedig a mélyen a korábbi rekordok alá zuhantak. Ez a két tényező nagyban befolyásolta a hibrid modellek keresletét, a vártnál jóval kevesebb ilyen meghajtású autó talált gazdára 2008-ban. A gyártók legnagyobb félelme a jövőre vonatkozóan, hogy ezzel párhuzamosan csökkent a hibridek népszerűsége, a hálátlan vásárlók elfordultak a technológiától.

2008-ban előbb történelmi csúcson voltak az üzemanyagárak, majd hirtelen zuhanni kezdtek. Az év végére az autósok fenntartási költségei ezzel arányosan jelentősen csökkentek. A magas üzemanyagárak idején még a kívánságlista élén voltak a hibridek, ennek megfelelően minden nagy autógyártó megkettőzött erővel fogott bele a fejlesztésekbe.

A jelenlegi piaci viszonyok azt tükrözik, hogy az üzemanyagárak az autósok által elfogadható tartományba kerültek, ennek következtében nem bír akkora jelentőséggel a jármű fogyasztása, mint akár csak néhány hónappal ezelőtt. A hibridek és a normál modellek közötti árkülönbség felértékelődött, a vásárlók nem mutatnak hajlandóságot a környezetbarát technológiához tartozó felár megfizetésére.

A hitelezési feltételek változásai és a magasabb önerő bevezetése szűkítette a felvevőpiacot, miközben a vásárlók törlesztési hajlandósága a megváltozott gazdasági körülmények miatt bizonytalanabbá vált. A számok azt mutatják, hogy átlagosan 10 %-kal kevesebb hibrid talált gazdára, mint egy évvel korábban. Az adóterhek további mérséklése vélhetően elősegítené a környezetbarát meghajtású modellek visszatérését.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vissza a főoldalra!

Címkék: