Jubilál a Bentley: 50 éves lett a legendás V8-as!

Pénzcentrum2009. január 21. 12:00

1959-ben elsőként a Bentley szerelte fel V8-as erőforrással az azóta legendává vált Contineltal modelljét. Az aktuális környezetvédelmi erőírásoknak megfelelő módosításoktól eltekintve a Bentley motorok máig hűen őrzik a prototípus eredeti jegyeit.

A jubileum alkalmából a vállalat műszaki fejlesztéseiért felelős elnökségi tagja, Dr. Ulrich Eichorn tart előadást a londoni Sir Henry Royce Emlékalapítvány székházában, ahol a fél évszázadot átölelő nagyszerű teljesítmény értékelését követően említést tesz napjaink csúcsmodelljéről is.

Az évek során számos fejlesztésen ment keresztül a motor, melyek során másfélszeresére nőtt a teljesítmény és a forgatónyomaték. Bevezették a közvetlen befecskendezést, a turbófeltöltést, korszerűsítették a hűtési technológiát. A 2007-ben bemutatott 6,75 literes Bentley Brooklands a modellfrissítéssel együtt járó ráncfelvarráson túl számos új finomításon esett át.


Bentley Brooklands (Forrás: cars.com)

A környezetvédelmi előírásoknak megfelelően csökkentették a károsanyag-kibocsátást, finomítottak a sebességváltón, tökéletesítették a vezérlést és a légbefúvó rendszert. Ezek a fejlesztések kiegészülve a hatsebességes félautomata váltóval és a XXI. századi elektronikával a kategória csúcsragadozójává emelték a járművet.

A Brooklands 0-ról 100 km/h-ra 5 másodperc alatt gyorsul fel, a végsebessége pedig - a gyári adatok szerint - eléri a 290 kilométer per órát. A tekintélyt parancsoló 530 lóerős teljesítmény 1050 Nm-es nyomatékkal párosul. A Bentley brit főhadiszállásán máig kézzel szerelik össze az autókat, a munkálatok során a legapróbb részletekre kiterjedő alapossággal járnak el.

Címkék: