Csalók küldenek hamis számlákat az MVM nevében: innen ismerheted fel, hogy le akarnak húzni

Pénzcentrum2023. november 25. 11:57

Az eredetire nagyon hasonlító, teljesen hihetőnek tűnő számlaértesítőket küldözgetnek ki csalók az MVM nevében. Ha valaki a befizetőoldalra kattint, akkor önként átadja adatait a bűnözőknek.

Úgy tűnik, az ünnepek előtt újabb hullámban támadnak az adathalászok, akik az MVM nevében küldenek hamis energiaszámlákat a gyanútlan magyar ügyfeleknek. Most a Telex olvasója kapott egy az MVM-es levélhez megtévesztően hasonló, befizetetlen gázszámláról szóló értesítőt, ami természetesen hamis volt. Mint az érintett elmondta, majdnem bedőlt a csalásnak, bár fizetni nem akart, de a jelszavát ellophatták volna.

A közműszolgáltatókról van egy ilyen kép a fejemben, hogy bénák online, és ezért simán elhittem, hogy fizettek valami hírlevélküldő szolgáltatásnak, és ezért nem az ő címükről jött a levél. Persze gyanús volt, de nem annyira egyértelműen, mint amikor pl. hibás szövegek vannak

- magyarázta. Ugyanis a mostani csalás annyiban különbözik a már megszokott adathalász üzenetektől, hogy nincsenek benne magyartalan mondatok (általában fordítóprogramokkal készítik ezeket a csalók, így a helyesírás nem szokott tökéletes lenni). A most terjedő hamis értesítő egy az egyben lemásolta az MVM arculati elemeit, megfogalmazása hivatalos, teljesen hihető, hogy a szolgáltató küldte. Azonban, ha valaki az abban szereplő linkre kattint, akkor egy az MVM-éhez szintén hasonlító oldalra jut, ahol az adatokat megadva látszólag számlafizetés történik. De valójában az áldozat önként adja át az adatait a bűnözőknek.

Az MVM adathalász-kisokosa szerint a csalás legárulkodóbb jelei a következők:

  • A számla összege eltér attól, mint amennyit az ügyfél általában fizetni szokott, és esetleg nem is olyan időpontban érkezik, amikor a számlaértesítők szoktak.
  • A számlaértesítőben található direkt fizetési hivatkozás nem az MVM oldalára visz. Ennek kiderítéséhez nem is kell kattintani, elég a kurzort a hivatkozás fölé vinni, ilyenkor a böngésző már előre megjeleníti, hogy a hivatkozás milyen oldalra fog vinni. Az MVM valódi számlaértesítőiben a „Befizetem bankkártyával” szöveg olvasható, az ehhez tartozó hivatkozás pedig mindig https://mvmnext.hu/foldgaz... kezdetű linkre visz. A „Tovább a számláimhoz” felirat pedig az online ügyfélszolgálatra vezet, aminek címe https://onlineugyintezes.mvmnext.hu. Ha ezektől eltérő linkszövegek jelennek meg, adathalász kísérlettel van dolgunk.
  • Az MVM az e-számlaként küldött gázszámlát minden esetben .pdf formátumú mellékletként csatolja a számlaértesítő levélhez. Ennek hiánya gyanúra ad okot.
  • A valódi gázszámlák feladója az MVM Next online ügyfélszolgálat, a feladó emailcíme pedig ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu. Ha ezek nem egyeznek, vélhetően adathalászok küldték a levelet.
  • Az MVM ügyfélszolgálati honlapja sosem kér bankkártyaadatokat, azokat minden esetben egy biztonságos banki felületre történt átirányítást követően kell csak beírni.
Címkék:
tech, csalás, csaló, hamisítás, hamis, online, csalók, adathalász, mvm, adathalászat, internetes csalások,