Magyarok tízezreinek mobilján lapulnak az új slágeralkalmazások: nem is sejtik, mekkora hibát követhetnek el

Pénzcentrum2023. május 23. 08:45

A Google és az Apple alkalmazásboltjában is több olyan alkalmazást találni, melyek legitim, ChatGPT-alapú chatbotoknak álcázzák magukat, azonban túlfizetésre veszik rá a felhasználókat.

A Sophos Pénzcentrumnak küldött jelentése szerint az appok ingyenes verziói közel nulla funkcionalitással bírnak, ami arra kényszeríti a gyanútlan felhasználókat, hogy regisztráljanak egy olyan előfizetésre, amely évente több száz dollárba kerülhet. Az ilyen típusú csaló alkalmazások (fleeceware-ek) gyakran addig bombázzák hirdetésekkel a felhasználókat, amíg azok regisztrálnak egy előfizetésre.

A cég X-Ops összesen hat ChatGPT fleeceware alkalmazást  (Chat GBT, GAl Assistant, Al Chat GBT – Open Chatbot App, Al Chat – Chatbot Al Assistant, Genie AI Chatbot, Al Chatbot – Open Chat Writer) vizsgált meg. Az úgynevezett fleeceware appok fő jellemzői, hogy a felhasználókkal extra összeget fizetettnek ki máshol ingyenes funkciókért, valamint social engineering és kényszerítő taktikák használatával győzik meg a felhasználókat, hogy regisztráljanak egy rendszeres előfizetésre.

A csalók arra alapoznak, hogy a felhasználók nem fognak figyelni a költségekre vagy egyszerűen elfelejtik, hogy rendelkeznek előfizetéssel. A programok emellett kifejezetten úgy lettek megtervezve, hogy az ingyenes próbaidőszak lejárta után ne legyen sok hasznuk, így a felhasználók sokszor anélkül törlik az alkalmazást, hogy észrevennék, továbbra is fizetniük kell érte havonta vagy hetente.

Címkék:
tech, csalás, ingyenes, telefon, mobil, magyarok, szórakozás, applikáció, chatbot, felhasználók, chatGPT,