Pofátlanság: 570 forintért váltja a dollárt az Apple, így lesz itthon 569 990 az iPhone 14 Pro

Szánthó Péter2022. szeptember 8. 08:00

Azt hiszed, hogy téged nem érint, hogy 400 forint az euró, mert csak forinttal fizetsz? Nagyobbat nem is tévedhetnél: az új iPhone 14 Pro árazásából is tisztán látható, hogy a magyar vásárlók most duplán a rövidebbet húzzák. Ennek oka egyfelől az euró-dollár paritás, de az sem segít sokat, hogy a magyar áfa Európa-bajnok. Mutatjuk, hogy lehet, hogy az Apple ma már 570 forintért váltja át a dollárt: nem túl fényes a kép...

Az utóbbi hónapok a forint folyamatos mélyrepüléséről szóltak: bár a magyar deviza történelmi mélységekben jár, sokan még mindig nem érzik át a helyzet súlyát. Rengeteg kommentelő osztja azt a véleményt, hogy: "Kit érdekel, mennyi egy euró, itten forint van, én is azzal fizetek, engem bizony nem érint, hogy 400 forint az euró."

Ez már csak azért is butaság, mert a Magyarországon eladott termékek számottevő része (részben vagy egészben) importból jön. Azaz leegyszerűsítve: a kereskedőnek jellemzően euróban (vagy dollárban, mostanában kb. egyre megy) kell megvásárolni azokat, majd pedig itthon forintért eladni úgy, hogy haszna is legyen belőle - és ki tudja fizetni például az egekbe szökő rezsiárakat.

Hogy érthetőbb legyen, a szerda este bemutatott iPhone 14 Pro árazása mentén is érdemes levezetni a példát. Tim Cook Apple-vezér büszkén jelentette be, hogy az új almás csúcstelefon alapomodellje (sima Pro, nem a Pro Max, 128 gb tárhellyel) az USA-ban 999 dollárba fog kerülni - több új telefont is bemutattak, de számoljunk ezzel, ez legalább kerek!

A matekot látva a magyar Apple-fanok is megörülhettek, hiszen az ár átszámolva kicsit több mint 395 ezer forint volt a szerda esti árfolyamon. A hidegzuhany akkor jött el, amikor megjelentek a hazai árak:

Igen, Magyarországon az iPhone 14 Pro legalapabb, 128 gigás verziója 570 ezer forintba kerül.

Gyakorlatilag, szerda esti árfolyamon az Apple itthon kb. 1443 dollárért adja ugyanazt a telefont, ami az Egyesült Államokban 999 dollárba kerül. Azaz kerekítve 570 forinton váltja a dollárt!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogy jöhet ez ki? Hát úgy, hogy az Apple Európában úgy lövi be az árait, hogy első körben a dollárt átváltja euróra, a szerda esti állapotok szerint nagyjából 1:1-ben, rápakolva az 5-10 százalék árfolyamkockázatot - hiszen az Apple sem most jött le a falvédőről, nem akar bukni, ha az euró erőre kapna. Aztan pedig az eurót átváltja forintra, újabb 5-10 százalék pluszban, szintén az árfolyamkockázat miatt. És erre jön még rá többek között a 27 százalékos, Európa-bajnok magyar áfa, illetve az Artisjusnak fizetendő, párezer forintos jogdíj az adathordozóért.

Oké, ez a példa egy méregdrága okostelefonról szól, de a fentiek ismeretében remélem, mindenki átgondolja, valójában mennyire érinti is őt a forint-euró, illetve a forint-dollár árfolyam. Bár nem százezrekben mérve, de hasonlóan komplikált matek játszódik le a szlovák (nem árstopos) tejjel, meg a Németországból hozott Parkside szerszámoknál a Lidl-ben, és még sorolhatnánk.

Címkék:
iphone, okostelefon, tech, árfolyam, euró, forint, apple, dollár, forintárfolyam, euróárfolyam, iphone hírek, új iphone, iphone 14,