Ez lenne az olcsó megoldás az áram drágulására: egyszerű, mégis tiltják itthon a szolgáltatók

Pénzcentrum2022. augusztus 12. 08:31

A rezsicsökkentés korlátozása miatt megnőtt az érdeklődés az erkélyekre szerelhető napelemek iránt. Egy viszonylag olcsó, egyszerű rendszerről van szó, ami csökkenti a villanyszámla összegét, azonban itthon nem engedélyezik a magyar áramszolgáltatók ezeknek a használatát – írja a G7.

A kis teljesítményű, erkélyre házilag felszerelhető napelemes rendszerek olyan termékek, amelyek a konnektorba dughatók, és napsütés mellett egy átalakító segítségével áramot táplálnak a lakás hálózatába. Egyszerű modulokból áll a termék, és műszaki boltokban is kapható, ráadásul nem kell a telepítéséhez szakember. Az erkélynapelemek teljesítménye általában legfeljebb 800 watt, tehát a háztartás napközben fogyasztását tudja segíteni pluszárammal.

Az erkélynapelemek használata az EU-ban általában bejelentéshez kötött, Magyarországon viszont az áramszolgáltatók tiltják a használatát, biztonsági és technológiai okokból. Aki ilyen áramtermelő készüléket használ, azt figyelmeztetés után akár le is kapcsolhatják a közműhálózatról.

Címkék:
rezsi, áram, rezsicsökkentés, napelem, háztartás, szakember, alternatív energiaforrások, elektromos energia, áram ára, áramszolgáltatók,