Kapkodnak ezek után a laptopok után a magyarok: így kijátszható a brutál drágulás

Pénzcentrum2022. július 21. 18:31

Az infláció folyamatos, az utóbbi időben pedig drasztikus méreteket öltött. Józan ésszel végig gondolva azt hihetnénk, hogy gyakorlatilag minden terméknek az ára drasztikusan emelkedett, azonban ez az állítás nem igaz.

A használt laptopok piacán évek óta nem történt jelentős áremelkedés, a covid járvány kezdeti időszakát kivéve, amikor is a home office és otthon tanulás miatti hirtelen megugrott nagy kereslet és ezáltal kialakult besszállítói hiány miatt átmenetileg megemelkedtek az árak.

Az alábbi táblázat jól szemléleti, hogy a legtöbb modell ára – ugyanazokkal a kiegészítőkkel - nem emelkedett jelentősen az utóbbi három év leforgása alatt, maximum 20%-os drágulás történt. A Lenovo Thinkpad L470 és Lenovo Thinkpad T470 termékeket még olcsóbban is vásárolhatjuk meg – derült ki a kutatásból.

A laptopokat a forgalmazó külföldről, európai nagyvállaltoktól és lízing cégektől importálják, miután a gépek tartós bérlete 2,3 év után lejárt. Rendszerint Ausztriából, Németországból, Svájcból származnak a minőségi használt laptopok, melyeket alapos bevizsgálás és felújítás után kezdenek tovább értékesíteni a magyarországi forgalmazók.

A beszállítói árak pedig évek óta nem mutatnak nagy eltérést a kovid kezdeti időszakának kivételével. Ezen kívül jelenleg még a forint gyengülése is kisebb szintű változást idézhet elő, de egyelőre a legtöbb hazai kereskedő képes az árakat tartani, mert a külföldi beszállítók igyekeznek ezt alacsonyabb kínálati árakkal kompenzálni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azoknak a használt laptop kereskedőknek, akik elsősorban online webáruházban értékesítenek, szerencsére nincs olyan magas rezsijük, őket a drágulás és az ezzel járó áremelkedés kevésbé érinti. A beszállítói árak elsősorban a mérvadóak, amit természetesen a forint árfolyama és a logisztikai cégek áremelései is befolyásolnak, de egyelőre nem kell tartani attól, hogy bármelyik miatt is érezhetően nagy áremelkedés következne be – nyilatkozta Fógel Adrián, a hasznaltlaptop.eu ügyvezetője.

Címkék:
árak, számítógép, drágulás, laptop, használt,