Rengeteg magyar laptop landolhat hamarosan a kukában: ezekre figyelj, hogy megóvd a tiéd

Pénzcentrum2021. július 8. 16:48

Sokaknak állandó társa a laptopja, ami lassan már a munkavégzéshez is elengedhetetlen. Viszont ezek hátránya pontosan az, ami miatt praktikusak is: hiszen a hordozhatóság miatt nagyobb eséllyel ejtjük le őket, vagy felejtjük bent a forró csomagtartóban, esetleg borítjuk rá a bögre kávénkat. Most mutatunk pár tippet, amivel jócskán meghosszabbíthatod a laptopod élettartamát!

Rengeteg magyar dolgozó állandó társa a laptopja, ami elengedhetetlen a mindennapi munkavégzéshez. Egyik nyilvánvaló előnyük az asztali számítógépekhez képest, hogy sokkal kisebbek, ennek köszönhetően pedig hordozhatóak.

Ám a laptopok erőssége azonban egyben az egyik legnagyobb gyengeségük is. A hordozhatóság ugyanis némi kockázattal is jár: például nagyobb eséllyel ejtik, vagy öntik le őket, esetleg a forró autóban maradnak. Ezek pedig mind-mind rövidítik a gépek élettartamát. Most mutatunk 4 tippet, amelyek segítenek minél tovább megóvni a munkaeszközünket!

Tartsd hidegen

Az első és legfontosabb dolog a hűtés: legyen szó telefonról, táblagépről vagy laptopról, a túlmelegedés a egyik legnagyobb ellenség, sokat árt az elektronikai cuccoknak. Az extrém hő például képernyőkárosodáshoz, rövidebb akkumulátor-élettartamhoz, sőt, bizonyos ragasztók megolvadásához is vezethet a készülékekben.

És ez még nem minden! Amikor a fém alkatrészek felmelegednek, akkor tágulnak is, majd lehűléskor összehúzódnak. Így pedig a készülékedben lévő összes vezeték és fém megnyúlik, majd összehúzódik, ami számos alkatrész meghibásodásához vezethet. A laptopoknál a túlzott hőhatás, akár a forró autóban hagyjuk, akár a közvetlen napfény éri őket, könnyen vezethet sokkal rövidebb élettartamhoz.

Vásárolj tokot

Az emberi néhány napon belül magától meggyógyul, ha megkarcol minket valami. A laptopok viszont nem ilyen szerencsések: minden karcolás, horzsolás életük végéig velük marad. Tegyünk tehát magunknak egy nagy szívességet, és vegyünk egy védőtokot a laptopra. Egy jó tok megvédi a laptopot a kisebb karcolásoktől és ütésektől, így kevesebb lesz a "harci sérülés". Ugyanezért érdemes egy jó laptop táskára is beruházni, azokban a legbiztonságosabb szállítani a gépeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tartsd tisztán

A laptop tisztán tartása elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy hosszú élettartamú legyen. Azonban kerüljük a nagyon intenzív tisztítást: elég egy flakon sűrített levegőt elhasználni, amivel kifújjuk a port és a szennyeződést a csatlakozókból és a különböző résekből. Ha megóvjuk például a zsanérokokat, mozgó alkatrészekeket a szennyeződésénektől, az csökkenti a kopást és a meghibásodás esélyét is.

Újrafelhasználás és frissítés

Végezetül pár tipp a régebbi, lassú laptopok felgyorsítására. Gyakran előfordul, hogy amikor a laptop közeledik élettartama végéhez, jelentős sebesség- és teljesítménycsökkenést veszel észre. Ilyenkor sem kell feltétlenül kidobni az öreg gépet: egy régi laptop kitűnően használható még például médialejátszóként!

A hozzáértők akár a Linux operációs rendszert is feletelepíthetik a régebbi laptopjukra. Ez általában jóval kevesebb erőforrást igényel, mint a Windows vagy a Mac, és egy régebbi laptopot kifejezetten gyorsabbá tehet.

Címkék:
tech, számítógép, tippek, laptop, tanácsok, tisztítás,