Lassan a netbankot is elfelejthetjük: ez jön helyette

Pénzcentrum2014. május 8. 15:55

Izgalmas fejlődési lehetőségeket látnak a bankok, biztosítók, pénzügyi- és technológiai szolgáltatók a különféle mobilbankolási, mobilfizetési szolgáltatásokban. Az újdonságok folyamatosan jelennek meg, és a felhasználók véleményét is fontosnak tartják - derült ki a Portfolio Pénzügyi IT 2014 konferencián.

Egyértelműen a mobilos, táblagépes bankolásban, pénzügyi ügyintézésben látják a fejlesztés irányát a magyar bankok, biztosítók, pénzügyi szolgáltatók és technológiai fejlesztőcégek - derült ki a csütörtökön megrendezett Portfolio Pénzügyi IT 2014 konferencián.

A szakemberek természetesen több részletet különbözően látnak, abban azonban egyetértettek, hogy nincs már messze az az idő, amikor a legtöbb banki ügyintézés okostelefonon, tableten zajlik majd. Mint elhangzott: a mai fiatalok számára már a klasszikus netbank sem elég modern, nem elég gyors, ők ezt átugorva egyből a mobilbankolás felé indulnak.

Minden eszközön bankolunk

A megszólalók szerint a multi channel bankolás jövője megkérdőjelezhetetlen: az ügyfelek minden eszközön hozzá szeretnének férni pénzükhöz. Azonban - mint az elhangzott - belátható időn belül nem fogunk tudni minden banki tevékenységet okostelefonról elvégezni, szinte biztosan lesznek összetettebb, személyes jelenlétet igénylő banki műveletek.

Slezák Zsolt, a K&H Bank szakértője úgy látja, a mobilos pénzügyi alkalmazások nem feltétlenül jelentenek új értékesítési csatornát a bankoknál, biztosítóknál, mégis új lehetőségeket tartogatnak a felhasználók számára, a pénzügyi szolgáltatók pedig komoly költségcsökkentést érhetnek el velük.

Az elektronikus bankolásnál nagyon fontosak a felhasználók visszajelzései: ezt sokszor figyelembe is veszik a fejlesztők, a bankok, akik ugyanígy igyekeznek visszaszorítani a papír alapú ügyintézést, azaz amit csak lehet online, digitálisan próbálnak elintézni.

Érdekes, hogy a felmérések szerint az egyik legfontosabb mobilbankolási kérdés, hogy mennyi a bankszámlánk egyenlege - sokan ezt szeretnék tudni, csak ezért telepítenek telefonjukra banki alkalmazásokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A helyzet persze nem egyszerű

A konferencia több előadásában is elhangzott, hogy Magyarországon még mindig nagyon nagy a készpénzállomány, a társadalom jelentős része ritkán használja a bankkártyáját. A rejtett gazdaság miatt a kereskedők nagy része nem érdekelt abban, hogy nyisson az elektronikus fizetési tranzakciók felé (például nem érdeke, hogy elfogadjon bankkártyát), de az állam is szinte érdekelt abban, hogy fenntartsa a jelenlegi, készpénzre épülő fizetési rendszert.

A bankok mobilalkalmazásaival együtt az új elektronikus fizetési rendszerek a boltokban és az interneten egyaránt fejlődnek: a mobilfizetés több formája is elérhető jelenleg Magyarországon, de ezek száménak növekedése, a jelenlegi megoldások fejlődése is várható.

Az új technológiák persze több kérdést is felvetnek. Mint azt Kiss Ede, a Visa Europe Magyarországért felelős vezetője megemlítette, egyfajta problémát jelent az is, hogy a különféle technológiák túl gyorsan fejlődnek, túl gyakran jelenik meg valamilyen újdonság - ezt pedig a felhasználók nehezen tudják lekövetni, nehezen tudnak alkalmazkodni hozzájuk.

Kóka János, a fejlesztő Cellum-csoport vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a legnagyobb hazai mobilfizetési alkalmazásnál, a MasterCard Mobile-nál a parkolás, postai csekkfizetés, telefon feltöltése, ételrendelés tartoznak a legnépszerűbb szolgáltatások közé.

Címkék:
tech, mobilbank, mobilfizetés, mobilalkalmazás, konferencia,