Már egymilliónál is több kártyával fizethetünk érintés nélkül

Pénzcentrum2013. augusztus 15. 16:45

A MasterCard legfrissebb adatai szerint 2013. második negyedévében jelentősen nőtt a kibocsátott MasterCard PayPass és Maestro PayPass kártyák száma hazánkban, jóval átlépve ezáltal az egymilliós határt - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a kártyatársaság.

A MasterCard adatai szerint nem csak a kártyák darabszáma, de az egy érintéssel történő használat is dinamikusan nő. A kártyákon jelenleg már minden hatodik tranzakció a kártya terminálhoz érintésével történik (tehát a kártyát birtokosa nem adja át a pénztárosnak és nem húzzák le a terminálon).

A Sziget tájékoztatása szerint az idei, eddig már megrendezésre került fesztiválokon (VOLT, MasterCard Balaton Sound) is jóval többen fizettek MasterCard PayPass vagy Maestro PayPass kártyájukkal, mint tavaly. Az adatok szerint a VOLT Fesztiválon több mint 200 százalékos, míg a MasterCard Balaton Soundon ennél is nagyobb, közel 250 százalékos volt a növekedés az előző évi PayPass tranzakciószámhoz képest. A Sziget Fesztiválon is sokan használták a PayPass kártyát fizetésre.

Ami a fesztiválokon kívüli használatot illeti, jelenleg a PayPass kártyabirtokosok elsősorban (az egy érintéses fizetések számát tekintve) a nagy élelmiszerkereskedelmi láncokban fizetnek MasterCard és Maestro PayPass-típusú kártyával, de gyors növekedés figyelhető meg az éttermekben, a reggeliző helyeken és bevásárlóközpontokban is.

A MasterCard PayPass és Maestro PayPass bankkártyák 2009-ben jelentek meg Magyarországon, azóta hét hazai kereskedelmi bank bocsát ki ilyen plasztikot, az elfogadóhelyek száma pedig napról napra nő. A MasterCard tájékoztatása szerint mára a hazai, kártyaelfogadást biztosító üzletek közül minden ötödikben van PayPass elfogadás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kártyatársaság a banki partnerekkel együttműködésben eddig 29 európai országban vezette be a PayPass technológiát, amelyek közül 10 országban található egymilliónál is több PayPass kártya. Világszerte 56 országban, több mint 1,2 millió elfogadóhelyen lehet a MasterCard PayPass vagy Maestro PayPass kártyák vagy eszközök terminálhoz közelítésével fizetni (Forrás: MasterCard adat 2013 második negyedévéből).

Címkék:
tech, bankkártya, paypass,