Megszületett az ítélet: Schobert Norbit bűnösnek találta a bíróság, milliókat csengethet a fitneszguru?

Pénzcentrum2024. március 11. 20:53

A fitneszgurut bűnösnek mondta ki a bíróság egy olyan ügyben, amit szerzői jogok megsértése miatt indítottak ellene - írja a Promotions. 2013-ban indult NAV-nyomozás Schobert Norbi ellen, amiért évekig nem fizetett jogdíjat a DVD-ken felhasznált zeneművekért. Az eljárások sorozatában elsőkörben beismerő vallomást tett, és az Artisjusnak fizette meg az elmaradt terjesztési és többszörözési jogdíjakat - megközelítőleg 33-35 millió forint értékben - 2015-ben. Mivel ez nem érintette a kiadók és a szerzők meg nem fizetett jogdíjait, így az eljárás tovább folytatódott, és 2019-ben a Dabasi Járási Ügyészség ügyészi megrovásban részesítette Schobert Norbit, miután megtérítette az ügyben szereplő kiadók vagyoni hátrányát nagyságrendileg 15 millió forint értékben - írták.

Viszont mivel Schobert Norbi szerzői oldalról az ügyben szereplő két szerző, Hamvai Péter (Hamvai PG) és Papp Róbert (Roberto Winny) DVD-n szereplő dalai kapcsán továbbra se volt hajlandó sem elismerni a bűnösségét, sem megtéríteni az okozott vagyoni hátrányt - és az ügyészség is téves következtetést vont le -, az ügy a Pesti Központi Kerületi Bíróságon folytatódott - írták. A bíróság széleskörű és alapos bizonyítást folytatott le a vádlott Schobert Norbi távollétében, ugyanis ő lemondott a tárgyaláson való részvétel jogáról. Több tanút és egy szakértőt is meghallgatott a bíróság. Az utolsó napra Schobert Norbi ügyvédjei indítványozták az Alakreform alapítója, Rubint Réka tanúkénti kihallgatását, aki a szabályszerű idézésre megjelent a bíróságon - írták.

A bíróság végül meghozta az ítéletét miszerint Schobert Norbi bűnös szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntettében. Az ítélet ellen Norbi ügyvédjei fellebbeztek, így az nem jogerős, és másodfokon folytatódik.

Címkék:
per, bíróság, ítélet, szórakozás, jogsértés, schobert norbi, norbi, bűnös,