Meglepően szabad drog-szabályt hozott Németország: Zacher Gábor szerint erre esély sincs Magyarországon

Pénzcentrum2024. február 27. 15:16

A német parlament alsóháza ellenzéki és egészségügyi hatósági aggodalmak ellenére megszavazta a kannabisz korlátozott szabadidős használatának legalizálását. Célul tűzte ki a feketepiac és a kábítószerrel kapcsolatos bűnözés visszaszorítását, valamint a fogyasztók számának csökkentését - írta a CNN.

A német törvényhozás alsóháza a múlt pénteken jóváhagyta a kannabisz szabadidős célú korlátozott használatának legalizálását, figyelmen kívül hagyva az ellenzék és az egészségügyi szakértők aggodalmait. Az elfogadott törvény értelmében a felnőttek kis mennyiségű kannabiszt tarthatnak maguknál személyes használatra, de a 18 év alattiak számára ez továbbra is tiltott marad. A szavazáson 407 képviselő támogatta, 226-an ellenezték, négyen pedig tartózkodtak. Ez a döntés egy hosszas vitát zár le, amely a könnyebb hozzáférés előnyeit és hátrányait mérlegelte.

Ezzel Németország Málta és Luxemburg után az Európai Unió harmadik tagállama lett, amely lehetővé teszi a kannabisz szabadidős célú használatát. Hollandiában bár a birtoklás tilos, bizonyos önkormányzatok engedélyezik az eladást kávézókban. 

Az új német jogszabály szerint április 1-jétől:

  • a felnőttek legfeljebb három növényt termeszthetnek saját használatra,
  • otthon maximum 50 grammot tarthatnak maguknál,
  • nyilvános helyeken pedig 25 grammot.

Július 1-jétől engedéllyel rendelkező nonprofit klubokban is elérhető lesz a kannabisz felnőttek számára.

A kormány célja ezzel a feketepiac és a kapcsolódó bűnözés visszaszorítása, valamint a fogyasztók számának csökkentése.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy bár legalizálják a kannabiszt, nem jelenti azt, hogy az nem veszélyes. Kiemelte, hogy elsősorban a gyermek- és ifjúságvédelem állt a törvényalkotás középpontjában.

A kiskorúakra vonatkozóan továbbra is illegális marad a kannabisz birtoklása és fogyasztása.

Ellenben Németországnak legnagyobb ellenzéki pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) ellenezte ezt az intézkedést. Tino Sorge CDU-s képviselő szerint ez inkább árt mint használ a fiatal generációnak. A Német Orvosi Kamarák (GMA) is aggodalmát fejezte ki, Klaus Reinhardt elnök szerint növelni fogja a fogyasztást és bagatellizálni fogja annak kockázatait.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Zacher Gábor: "valamiféle enyhítésre mindenképpen szükség van"

Pont a hetekben hazánkban is újra téma volt a kannabisz magyarországi megítélése. Zacher Gábor az Ágai Kis András által vezetett Mutasd magad! című műsor vendége volt. A toxikológus az energiaitalok, a pipa mellett a kábítószerekre is kitért. A kannabiszról így nyilatozott az orvos:

sosem mondtam azt, hogy legalizáljuk, én azt mondtam, hogy tartsunk be lépéseket. Azt gondolom, hogy valamiféle enyhítésre mindenképpen szükség van. Ma már ugye a marihuánát kívülről-belülről ismerjük; a hatóanyagokat is – ugye nemcsak a THC-ból áll, hanem van egy csomó egyéb más vegyület –, ma már A típusú evidenciával, ez a legmagasabb szintű evidencia, orvosi szempontból bizonyított, hogy a benne lévő vegyületeknek pozitív orvosi hatásuk van

- vélekedett az adásban, valamint a kábítószerek kapcsán azt is hozzátette, hogy 

Magyarországon van körülbelül nyolcezer kábítószeres ügy évente. Ennek a nyolcezer kábítószeres ügynek nagyjából a fele marihuánáról szól. És nem olyan ügyek, hogy a TEK-esek berúgnak egy ajtót, vagy egy a faluban egy házban van 300 kender. Csak valaki zsebében találnak valami lósz*rnyi kis mennyiséget, amiről kiderül az, hogy ez a csekély mennyiség felső határának az 1,4 százaléka. Nem az évezred bűnügyei. És alapvetően ezt kellene kivenni esetenként a büntethetőségből

- fejtette ki. 

Címkék:
egészségügy, szabadidő, parlament, németország, legalizálás, szórakozás, német, feketepiac, kannabisz,