Áll a bál az Operában: a dolgozók sztrájkba kezdenek, nem fizetik meg őket

Pénzcentrum2024. február 23. 18:32

A Magyar Állami Operaház két szakszervezetének tagjai március 19-én munkabeszüntetésbe fognak, ami addig tart majd, amíg az Opera vezetése meg nem állapodik velük az idei béremelésről és a kollektív szerződésről.

Sztrájkba lépnek az Operaház dolgozói március 19-étől, az intézmény két szakszervezetének tagjai csak akkor veszik fel újra a munkát, ha vezetés megállapodott velük a béremelésről és a kollektív szerződésről - számolt be a hírről a Magyar Narancs. A lap szerint az érdekvédelmi szerevezetek tavaly júniusban álltak elő a követeléseikkel: 30 százalékos béremelést, a kollektív szerződés megkötését és a társulati tagokkal való tisztességes bánásmódot kértek.

Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója ősszel támogatta a követeléseket, és levélben kért segítséget a kulturális és innovációs minisztertől, amiben a Lidl-ös és Aldis fizetéseket jelölte meg kívánatos célként.

Erre csattanós elutasítás volt a válasz, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár közölte a főigazgatóval, hogy ne is álmodjon pluszpénzről. Egészen konkrétan azt írta:

„A kialakult helyzetet a létszámgazdálkodás és bérstruktúra eddigi felelőseként, a Magyar Állami Operaház első számú vezetőjének kell kezelnie, azzal együtt, hogy a jelenlegi helyzetben egy ilyen feladat valóban komoly kihívást jelent minden vezető számára.”

Címkék:
sztrájk, béremelés, dolgozók, szórakozás, megállapodás, szakszervezetek, kollektív szerződés,