Csodálatos égi jelenségek tanúi lehetünk októberben: ezt nem érdemes kihagyni, az idő is kedvező lehet

Pénzcentrum2023. október 7. 15:21

Ha van olyan, aki örül annak, hogy rövidülni kezdtek a nappalok, akkor azok a csillagászok - legyenek amatőrök, vagy profik. Számukra számos érdekes égi jelenséget tartogat az ősz további része, mint a holdátvonulások, csillagfedések, bolygó- és csillagegyüttállások. Viszont számos, hozzá nem értő laikus számára is élvezhető jelenséget is tartogatnak az októberi éjszakák, mint az Orionidák és más meteorrajok megjelenése, valamint a hónap végére várható részleges holdfogyatkozás! - írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapja.

Október 22-én éri el az Orionidák meteorraj a maximumát, ami azt jelenti, hogy körülbelül 20–25 hullócsillagot láthatunk óránként (ideális esetben, a valóság ennél mindig valamivel szerényebb). Bár az Orionidák nagyjából egy hétig lesz látható, október 22-én lehet majd a legtöbb hullócsillagot látni az égbolton. A Halley-üstököshöz köthető raj radiánsa az Orion csillagképbe esik – innen a név –,  és este tíz körül kel, de érdemes szemünket már előbb is a keleti látóhatár felé vetni, hiszen rajmeteorok az égbolt relatíve nagy területén észlelhetőek lesznek - írja a csillagvizsgáló honlapja. Viszont nem az Orionidák az egyetlen meteorraj, amely októberben megjelenik az égen!

Október 6-án a Camelopardalidák jön óránként várhatóan 5 hullócsillaggal, október 9-én a Draconidák körülbelül ugyanennyivel. Október 18-án észlelhetjük az Epszilon Geminidákat óránként 3 rajmeteorral, október 24-én pedig a két hullócsillag/óra teljesítményt produkáló Leo Minoridákra vadászhatunk. A kisebb rajok közül a Draconidák érdemelnek nagyobb figyelmet a mindössze 21 km/s sebességgel az égen “átvánszorgó”, ezzel különleges látványt nyújtó meteoraival - írják.

Október 28-án részleges holdfogyatkozás várható

A hónap végén vár az eget kémlelőkre egy kedvelt fotótéma: egy részleges holdfogyatkozás. Az árnyék 21:35-kor jelenik majd meg égi kísérőnkön, a fogyatkozás nagysága 12%-os lesz, és 23:51-ig tart - írják a szakértők. A Hold mellett körülbelül négy fokkal ragyog majd a Jupiter, újabb hat fokkal arrébb pislákol az Uránusz, és mi más zárná a sort, mint a Fiastyúk? Elviekben szabad szemmel sem lesz mindennapi látvány!

Címkék:
ősz, október, szórakozás, természettudomány, éjszaka, természet, égi jelenségek,