Halálos veszélyre figyelmeztetett Zacher Gábor: ősszel csaphat le a komoly baj, bárkit érinthet

Pénzcentrum2023. október 2. 09:29

Az elmúlt években Magyarországon is egyre elterjedtebb lett az úgynevezett megélhetési gombászás, ami miatt a gombamérgezések száma is megnövekedett. Zacher Gábor szerint a gombamérgezéssel kórházba kerülők sok esetben jóhiszeműen járnak ugyan el, de vagy figyelmetlenek, vagy tudatlanok.

Az elmúlt években Magyarországon is egyre elterjedtebb lett az úgynevezett megélhetési gombászás, ami miatt a gombamérgezések száma is megnövekedett. A Házipatikának adott interjúban erről mesélt Zacher Gábor, aki mindenkit arra emlékeztetett, hogy mivel egyre többen élnek a szegénységi küszöb környékén, vagy az alatt így sokan az erdőben gyűjtenek gombát, hogy eladják azt.

Ez pedig a toxikológus szerint egy társadalmi probléma, ami ráadásul könnyen tovább emelheti a mérgezések számát.

A gombamérgezéssel kórházba kerülők sok esetben jóhiszeműen járnak ugyan el, de vagy figyelmetlenek, vagy tudatlanok, miközben a legnagyobb figyelem, óvatosság sem elegendő, a legbiztosabb, ha a szakellenőr nézi át a gombákat. Különösen veszélyes toxin az amanitin, amely számos gombafajban jelen van, de ezek közül is talán a gyilkos galóca a legismertebb. A gombák amanitintartalma időben változó, háromévente nagyon megemelkedik, ami a halálozási adatokban is megjelenik, mert az érintett években jóval többen halnak bele ilyen típusú mérgezésekbe, mint máskor

– emelte ki a toxikológus.

Címkék:
magyarország, figyelmeztetés, gomba, megélhetés, zacher, veszélyes, zacher gábor, toxikológus, gombaszezon,