Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

Pénzcentrum2023. augusztus 17. 16:04

Gönci (Frühof) Sándor fotóművész a múlt század 20-as, 30-as éveiben kezdett fotózni, a magyarországi első szociofotós hullámban, a Kassák Lajos körül szerveződött avantgárd Munka-kör egyik alkotójaként. A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Életműve egy érzékeny, mélyen humanista, és a század viharai ellenére derűs ember egyéni látásmódját tükröző korrajz. A könyvben szereplő fotók zöme közel 100 évvel ezelőtt Budapest szegénynegyedeiben készült sokszor megrendítő erejű, érzékeny munkásfotó, portré.

Ezeket főként a Kassák-féle Munka-kör tagjaként készítette. A fotók között szerepelnek kísérletező kompozíciók, tájképek, illetve a korabeli vidéki és városi munkásokat bemutató képek is.

Gönci eredeti foglalkozása textiltechnikus volt, autodidakta módon sajátította el a fotográfiát, mint oly sokan a szociofotósok közül. Munkáit a Nemzeti Múzeum Fotógyűjteménye és a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum őrzi. Egyéni és csoportos kiállításokon szerepelt, több fényképe a nemzetközi sajtót is bejárta.

Amikor apu ezeket a sokszor megrendítő fotókat készítette 25-28 éves volt, nagyon fiatal, mégis ezek a fotók kiemelkedő művészi értéket jelentenek, érett szemléletet, nagy szakmai tudást mutatnak és egy olyan világszemléletet, amit örökbe kaptunk, és igyekszünk továbbadni

– mondta el Gönci András, a fotóművész egyik fia, ötletgazda, a könyv szerzője.

Tervező grafikusként mindig öröm szép alapanyagokkal dolgozni. Azonban itt többről volt szó: a kötetet tervezve, a fotókat forgatva egyre inkább azt láttuk, hogy akár ma is, és bárhol a világban készülhetnének ezek a fotók. Remélem, hogy az emberi létezés egyetemesebb, mélyebb rétegeinek érintését sikerül átadnunk az olvasóknak

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– osztotta meg Keltai Ágnes, a könyv tervezője.

A szociofotó magyarországi történetéről Baki Péter (Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház ügyvezető igazgatója, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.) írt bevezetőt a könyvhöz. Az ererdeti képes restaurálásért Kramer Tamá felelt, aki s Londonban él, amatőr fotográfusként képei megjelentek a Leica Fotografie International galériájában, a Guardianben, online magazinokban. Első önálló kiállítása Madridban nyílt 2022 őszén. A szerkesztő Fejér Tamara, aki a többek között a párizsi Biro Editeurnél, a Jaffa Könyvkiadónál és a HVG Kiadónál dolgozott szerkesztőként.

Az album kétnyelvű, angol és magyar, több mint 130 fekete-fehér fényképet tartalmaz.

Címkék:
Budapest, szegénység, könyv, fotózás, múzeum, magyar, szórakozás, történelem, könyvkiadó, közösségi gazdaság, közösségi finanszírozás, brancs, brancs közösség, crowdfunding,