Íme a magyarok egyik kedvenc kutyafajtája: ezekre a jelekre figyelj, ha te is ilyet vennél

Pénzcentrum2023. augusztus 1. 08:15

A labrador az egyik legkedveltebb kutyafajta, mely szelíd vérmérséklete, kiemelkedő emberszeretete és nagyfokú engedelmessége miatt a családok kedvencévé vált. Ez a kutyafajta ráadásul különösen egészséges, ami szintén növeli a népszerűségét. Ennek ellenére mégis egyre többet kell közülük kimenteni a szaporítók karmai közül, vagy a rossz tartási körülmények miatt egyes gazdáktól. Szakemberek most elmondták, hogy mire kell figyelni, ha ilyen kutyát vesz az ember és miért nem való mindenkinek ez a házikedvenc.

Az emberek nagy része alkalmatlan a kutyatartásra, ezt ki merem jelenteni 20 év tapasztalatával a hátam mögött. Először is, a legtöbben még mindig szaporítótól vásárolnak, aki nem törődik azzal, hogy a leendő gazdi alkalmas-e a kutyatartásra vagy sem, úgy dobja utánuk az állatot, mint egy zsák krumplit, és csak a pénz számít neki, amit kifizetnek érte., és ilyenkor a kutyát legtöbbször kiteszik a kertbe, pedig egy labrador nem oda való, ő a gazdi mellett akar lenni lehetőleg mindig - mondta el a Retriever Fajtamentő Egyesületet alapító tagja, Eőry Eszter.

A szakember hozzátette:a tenyésztő ezzel szemben kérdéseket tesz fel, és a válaszokból világosan leszűri, alkalmas-e az illető a kutyatartásra, mert hiába akar valaki kutyát, előfordul, hogy nem alkalmas gazdinak. "Lehet, ez csak egyfajta fellángolás nála, netán a gyerek kéri nagyon, anélkül, hogy tisztában lenne azzal, mivel jár egy kutya tartása a gyakorlatban a mindennapokban. Én a retriever fajtamentésben nagy szerepet vállalok... a szervezetünk évente úgy 400 labradort, illetve labrador jellegű kutyát ment, de más állatvédő szervezetek ennek többszörösét, mert felelőtlenül vásárolják őket az emberek."

A szakember szerint, ha valaki megveszi, aztán 8-10 órára magára hagyja a házban vagy az udvaron, akkor szerinte kárt fog csinálni, egyébként pedig csak oldja a stresszt, mert ez neki egy durva stresszhelyzet, ráadásul unatkozik is, mivel munkakutyának lett tenyésztve, így folyamatos mentális és fizikai stimulus kell neki, le kell mozgatni.

A labrador univerzális kutya, jó idegrendszere van, kiváló terápiás kutya, mozgássérültek, látássérültek mellé nagyon jó segítő kutya, gombakeresésre, vadászatra alkalmas, izgő-mozgó, nagyon jól lehet motiválni, könnyen és gyorsan tanul a következetes gazda mellett, aki foglalkozik vele rendszeresen, nem abban merül ki nála a kutyatartás, hogy néhányszor megsimogatja, megeteti-megitatja és kész. Mivel nagytestű kutya, náluk is előfordul örökletes betegségként a csípő- és könyökdiszplázia, és a szembetegségekre is szűrni kell.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kutya megvásárlásától kezdve a gazdáé a felelősség a kutya egészségét illetően, és a labradorra fokozottan igaz a mondás, hogy a fáradt kutya a jó kutya. A labrador is folyamatosan ténykedik, riszálja magát, és mivel genetikailag hajlamosak a hízásra, beléjük van kódolva, nagyon fontos, hogy ne etesse túl őket a gazdi. Ahhoz, hogy a kutyus hosszú, aktív és egészséges életet éljen, kiegyensúlyozott táplálásra van szüksége, a túlsúly károsodást okozhat az ízületeiben. Nehéz ellenállni neki, mert nagy szemekkel szinte könyörög az ételért, de ellen kell neki állni. A labradorok hajlamosak túl sokat enni. A túlsúly kutyáknál is rendkívül egészségtelen, és számtalan betegséghez vezethet, ami megrövidítheti az életüket.

A teljes cikket a HelloVidéken tudod elolvasni!

Címkék:
kutya, kutyatartás, szórakozás, állattartás, hellovidék, alapbetegségek, magyar állattenyésztők szövetsége,