A világ legjobb éttermeiben is megállja a helyét: meghódíthatja a világot a tokaji aszú?

Pénzcentrum2023. július 13. 08:15

A világ egyik legkülönlegesebb természetes édes borának, a tokaji aszúnak közel 500 éves története van, a szocializmus során mégis eltűnt a világ borpiacáról. Napjaink bortermelői ennek az örökségnek a minél teljesebb újjáélesztése mellett a klímaváltozás kihívásaival is szembesülnek. Jó hír azonban, hogy az eredmények magukért beszélnek. A Tokaj-Hegyalján készülő édes borok nem csak itthon, de a világ legjobb éttermeiben is megállják a helyüket.

Azt állíthatom, hogy a világ legkülönlegesebb és legmagasabb minőségű természetes édes borai Tokaj-Hegyalján készülnek. A borvidék rendkívüli adottságai, az egyedi klimatikus és geológiai tényezők mellett fontos szerepe van az emberi tudásnak és a felhalmozott tradicionális tapasztalatnak is. Ezek mind együtt alkotják ezt a csodálatos bort

– mondta el egy interjúban dr. Molnár Pétert, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke a HelloVidéknek. A szakember hozzátette, hogy az 500 éves múltra visszatekintő tokaji aszú története kihívásokkal teli volt, de a termelőknek remek esélyei vannak, hiszen a borvidék fekvése fantasztikus - itt találkozik a hegyvidék az Alfölddel, ami egyedi klimatikus és geológiai adottságokkal ruházza fel.

A legjobb termelőink már bekerültek a világ legelismertebb éttermeibe és borkereskedéseibe, a tokaji aszúval a világ minden legfontosabb piacain elérjük az a horeca szektort. Boraikkal sorra nyerik a rangos nemzetközi arany és platina érmeket a világ legnevesebb borversenyein, harminc év alatt sikerült visszahelyeznünk a tokaji minőséget a világ bortérképére, ami nagyon komoly eredménynek számít

– összegezte a szakember, majd hozzátette: a kereskedelemben való fejlődés természetesen nem volt zökkenőmentes, hiszen a szocializmus évtizedei alatt a tokaji aszú lényegében eltűnt a világ borpiacáról. Most azonban minden helyi borászat azon fáradozik, hogy ezt a hírnevet újra felépítse.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Teljes cikket a HelloVidék oldalán tudod elolvasni!

Címkék:
bor, borászat, tokaj, klímaváltozás, szórakozás, tokaji, bortermelés, hellovidék, borverseny,