Az életünkbe is kerülhet a hőség: ezekkel a módszerekkel védekezhetsz a meleg ellen

Pénzcentrum2023. július 11. 17:03

A klímaváltozás hatására Budapesten is egyre gyakoribbak és egyre hosszabbak a hőséggel sújtott időszakok, amelyek a lakosságot és a városba érkező turistákat is mind jobban megviselik. Ebben a helyzetben a városvezetés és a budapesti közszolgáltatók közösen keresik azokat a megoldásokat, melyekkel segíthetik a városban tartózkodóknak átvészelni a hőségriasztást.

A hőségnek a legrosszabb velejárója közel sem a rossz közérzet, vagy hogy izzadunk. A tartós meleg ugyanis megterheli az egészséges emberek szervezetét is, hát még az idősek, kisgyermekek és a szív- és érrendszeri betegségekkel élőkét.

Ennek kapcsán most összeszedtük azokat az intézkedéseket, amiket bevezettek Budapesten, amikre mindenkinek oda kell figyelnie, hogy ne okozzon nagyobb problémát a meleg.

Ivókutak, vízosztás

A klímaváltozás és az azzal járó globális felmelegedés hatásait felismerve a Fővárosi Önkormányzat idén nyáron is óvja városlakóit a kánikulában. A már meglévő ivókutak mellett idén újabb kutakat alakítunk ki a város több pontján, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. A BudapestGO alkalmazásban bekapcsolható a szűrőkben az ivókút funkció, amely a városban található ivókutakat mutatja.

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FŐKERT Kertészeti Divízió nem csupán zöldterületek fejlesztésével és fenntartásával foglalkozik, hanem a hozzá tartozó területeken található ivókutak működtetésével is. A hőségre való tekintettel valamennyi a kezelésükben lévő ivókút működését fokozottan ellenőrzik. Ezek mellett pedig szerte a városban párakapukat is telepítettek.

A nagy melegben bár csábító lehet, de a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezek vize nem ivóvíz, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre.

Locsolás a hőség ellen

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divíziónál a hőségriadó elrendelését követően fokozott készenlét lépett életbe, locsolóautóik vasárnap este óta folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban, műszakonként jellemzően 20-25 célgéppel, vagyis 24 órában 50 járművel locsolják a budapesti közúthálózatot.

A nappali műszakban az FKF mosó-, locsoló célgépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat. Az FKF locsolóautói az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot, a felhevült aszfaltot egy időre 6-8 fokkal hűtve le. Ez csökkenti a közterületeken tartózkodók hőérzetét, valamint leköti a port és a polleneket is.

A hőség elleni locsolás hatékonyságának növelése érdekében műholdképek hőtérképei alapján alakították át járatainak útvonalát. Az új útvonalrendszer egyik legszembetűnőbb eleme, hogy a belvárosi és az egyéb, kevés zöld felülettel rendelkező, de a gyalogosok által napi szinten használt városrészek a korábbinál jóval nagyobb hangsúlyt kapnak. A villamossíneket a kivetődés megakadályozása érdekében a BKV megrendelése alapján, a megrendelésben meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják.

Közlekedés

Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolibuszok és autóbuszok száma. Ezek a nyári hőségben is megbízhatóan üzemelnek és szinte problémamentesen biztosítanak megfelelő hőmérsékletet az utasoknak és a járművezetőknek egyaránt. A klímaberendezések karbantartását műszaki szolgálataink kiemelt feladatként kezelik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a teljes járműállományra és infrastruktúrára hatással van a forróság, leglátványosabban ez a villamossíneknél jelenhet meg. A melegebb időszakokban a napi hőmérséklet-ingadozások miatt megszaporodnak az úgynevezett hőkivetődések. Hogy a sínek felpúposodásának esélye és mértéke csökkenjen, a villamospályát és környezetét szükség esetén locsolással hűtik.  A meleg miatti hőkivetődés a korosabb, nagypaneles vágányszakaszokat érinti elsősorban, azonban az utóbbi időszak fejlesztéseinek, felépítmény cseréinek köszönhetően ez a jelenség mára csak a hálózat kis részét veszélyezteti.

A metróhálózatban szintén találhatnak ivókutakat a közlekedők.

Szociális intézmények

A Fővárosi Önkormányzat felkérte a szociális intézményeit, hogy a szélsőséges időjárás miatt különös gondossággal járjanak el ellátottaik és munkatársaik védelme érdekében. A hőség miatt a bentlakást nyújtó szociális intézmények a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül (a regionális diszpécserszolgálat jelzésére) fogadják azokat az utcán élő személyeket is, akiknek az elhelyezése hajléktalan ellátó intézményekben nem megoldható, az ő elhelyezésükre is van kapacitás. A vörös kód ideje alatt az utcán élő, de elhelyezést kérő hajléktalan személyek elhelyezése tehát elsődlegesen a hajléktalan ellátást nyújtó intézmények feladata.

Tűzgyújtás

A FŐKERT kéri a budapesti erdőkben, természetvédelmi területeken kirándulókat, hogy kizárólag kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet, valamint a nagy melegre és szárazságra tekintettel ott is fokozott elővigyázatossággal, a szabályokat és előírásokat gondosan betartva tegyék meg, továbbá minden esetben győződjenek meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltották és nem fog újra lángra kapni. Amennyiben a hőség miatt az elkövetkező időszakban Budapest és Pest megyében is tűzgyújtási tilalom lép életbe, úgy a tűzrakás ezen időszak alatt a kijelölt tűzrakóhelyeken is szigorúan tilos.

Címkék:
Budapest, fkf, hőség, meleg, szórakozás, hajléktalan, hőségriadó,