Eladó a legendás vidéki stadion: nem kell a klubnak, másra költik a milliárdos állami támogatást

Szánthó Péter2023. június 16. 19:02

Eladósorba került a salgótarjáni focistadion: a tulajdonos valamivel több mint 336 millió forintot kér a szebb napokat is látott létesítményért. A Salgótarjáni BTC egyébként aktívan használta is a pályát, most jutottak fel az NB III-ba a megyei elsőosztályból. A salgótarjáni foci is kedvezményezettje a DVTK észak-magyarországi sportfejlesztési programjának, amelynek keretein belül már 2017-ben bejelentették a legendás Szojka Ferenc Stadion felújítását, ám azóta nem történt semmi. A tervek változtak, új komplexum fog épülni a városban, máshol.

Eladó a salgótarjáni Szojka Ferenc Stadion - szúrta ki a hirdetést a Pénzcentrum. Az 1344 négyzetméteres komplexumért 336 285 000 forintot kér a tulajdonos. A helyi focicsapat, a Salgótarjáni BTC bérlőként használja a stadiont, a létesítmény és környezete egy magánember tulajdonában van. A csapat idén jutott fel a megyei elsőosztályból az NB III.-ba.

Mint kiderült, jelenleg egy 3 szintes épület van a területen, mely a klubház, benne öltözők-fürdők, irodák, szertárak és játékvezetői helyiség, a felső emeleten büfé és kiszolgáló helyiségek vannak - legfelül egy VIP rész nagy terasszal. Korábban készült egy fejlesztési terv is, amelyben 5000 fősre bővítették volna a stadiont, valamint többek között modern klubházat építettek volna és egy VIP parkolót - ezt is szívesen átadják annak, aki megvásárolja az ingatlant.

A stadion eladásában illetékes ingatlanközvetítő a TikTok-on is megmutatta a szebb napokat is látott komplexumot (ahol egyébként 1978-ban 18 ezer fő volt a nézőcsúcs, amikor a Fradival játszott a csapat), mint látható, ráférne a renoválás:

Sőt, mint arról a nool.hu beszámolt: tavasszal vandálok törtek be a stadionba, akik elektromos vezetékeket, csaptelepeket és további fémtárgyakat is eltulajdonítottak - milliós kárt okozva. Végül három fiatalt fogtak el, mindhárman elismerték a bűnösségüket, a lopott szajré egy részét egy salgótarjáni színesfém-átvevőhelyen értékesítették, egy másik hányadát pedig az elkövetők lakásán találták meg.

Nem lett semmi az állami milliárdokból?

A salgótarjáni stadion nem túl fényes állapota már csak azért is meglepő, mert a klub öt éve fúzióra lépett a DVTK-val, és jelentős forrásokhoz juttot. A 10 milliárd forintra rúgó Diósgyőri VTK észak-magyarországi sportfejlesztési programjának keretein belül többek között a Szojka Ferenc Stadion rekonstrukciójára is jutott volna pénz a 2017-es bejelentések alapján. Azonban a 3100.hu szerint

a salgótarjáni létesítmény-beruházások az Öblös Sporttelep megújításával el is indultak. Ezt az SBTC stadion felújítása és bővítése követte volna, de az építőipari árak időközbeni emelkedése ellehetetlenítette a beruházást.

Mára úgy tűnik, felújítás helyett a városban új stadion épül: a helyi hírportál tavaly év végén számolt be róla, hogy megkezdődtek a tervezési feladatok, az új tóstrandi stadion kiviteli terveit a békéscsabai MLR Studio Tervező és Lebonyolító Kft. készítheti el 124 millió forintért, ami a legolcsóbb ajánlat volt a közbeszerzésen. Sántha Gergely, a DVTK elnöke korábban arról beszélt, hogy az első kapavágások idén ősszel várhatóak az új stadionnál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Úgy tudjuk, hogy helyben többen nem is értik, hogy miért kell egy teljesen új stadiont építeni ahelyett, hogy a Szojka Ferenc Stadiont rekonstruálnák. Állítólag a tulajdonos is amiatt bosszús, hogy a DVTK-s fejlesztési keretből nem a meglévő létesítménnyel kezdenek valamit. Arról nem tudni, hogy ha sikerül eladni a stadiont, akkor mi lesz a salgótarjáni focicsapat sorsa, de a leglogikusabbnak az tűnik, hogy ameddig meg nem épül az új aréna, addig visszabérlik a korábbi létesítményt a meccseik idejére.

Az interneten egyébként meg is találtuk a korábbi látványterveket, az ezeket készítő cég weboldala szerint ezek 2018-ból származnak:

Persze, lehet, hogy nem is így fog kinézni az új stadion, hiszen, mint fentebb említettük, azóta már egy másik céget bíztak meg a tervezéssel. A 2022 végén zárult közbeszerzés dokumentumai szerint egyébként a Salgótarjánba tervezett komplexumban legfeljebb NB II-es szintű meccseket lehet majd megrendezni, azaz az MLSZ szabályainak értelmében "D" kategóriába tartozik majd a létesítmény. Az új stadion legalább 1000 férőhelyes lesz, a füves pálya mérete pedig kb. 105×68 méter.

Címlapkép: Komka Péter, MTI/MTVA

Címkék:
ingatlan, beruházás, közbeszerzés, stadion, eladó, szórakozás, eladás, futball, tiktok, stadionok, nógrád,