Ennyit az összeomlásról: válságállónak bizonyult a magyarok kedvenc ajándéka

Pénzcentrum2023. június 14. 19:01

2022-ben 17 776 könyvet, illetve füzetet adtak ki Magyarországon, mely meghaladta a 2021-es és 2020-as kiadványszámokat. Ezek 65,2 százaléka magyar szerző műve volt. A példányszámok is jelentősen emelkedtek a tavalyi évben, 43 millió 898 ezer példányt nyomtattak, 11,4 százalékkal többet mint 2021-ben. A kiadott könyvek 91,5 százaléka magyar nyelvű, de angolul, németül, franciául, sőt lengyel, norvég, finn, ógörög vagy ruszin nyelven is adtak ki könyveket tavaly. Az irodalmi témájú kötetek teszik ki a kiadványok csaknem felét. 

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint a kiadott művek száma és példányszáma is meghaladta tavaly a 2021-es évi eredményeket. A 2022-ben kiadott 17 776 könyv és füzet 3,5 százalékkal több, mint 2021-ben és 17,3 százalékkal több, mint 2020-ban. A példányszámok még nagyobb arányban nőttek, egy év alatt 11,4 százalékkal, a két évvel korábbi adatokhoz képest pedig 36,2 százalékkal. A magyr szerzők művei az összes kiadott mű 65,2 százalékát adták, angol nyelven a kiadványok 2,1 százaléka jelent meg. 

A tájékoztatási adatbázis szerint a magyar szerzők művei jelentős többségben vannak mind a kiadott művek száma, mind példányszám tekintetében. Ha kategóriánként megvizsgáljuk, akkor a tudományos, szépirodalom, ifjúsági és gyermekirodalom terén találunk nagyobb arányban külföldi szerzőket. A legtöbb kiadott mű a szépirodalom kategóriába sorolható, sok ismeret, de sok ismeretterjesztő, szakmai és ifjúsági és gyermekirodalmi kötet is kiadásra került.

Loading...

Példányszámokat tekintve pedig a szépirodalomi művek 66,2 százalékát a külföldi szerzők művei teszik ki. A tankönyvek példányszáma pedig kimagasló minden kiadványtípushoz képest. Ha a témaköröket nézzük az irodalomtörténet, kritika dominál, csaknem a megjelent művek felét adja. 3 százalék feletti arány képvisel a történelem, életrajz; a filozófia, pszichológia; a vallás, hittudomáy; a földrajz, utazás; az orvostudomány és a nyelvészet témaköre is.

Loading...

A kiadott könyvek többségében magyar nyelvűek, az 17 776 műből 16 271 darab, vagyis 91,5 százalék magyar nyelvű volt, további 872 magyar és idegennyelvű. A csak idegennyelvű kiadványok közül az angol nyelvűek vezetnek, utánuk a német és a szerb nyelvű kötetek. 1-1 könyv még albán, arab, cseh, finn, japán, norvég, portugál és ruszin nyelven is megjelent. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

A kiadott szépirodalmi művek 69,7 százaléka regény vagy elbeszélés volt, 15,9 százaléka vers vagy antológia és a további 14,5 százalék színmű, műsorfüzet vagy egyéb széppróza. A szépirodalmi kiadványok 14,1 százalékban származtak már nem élő szerzőktől, tehát a megjelent művek zöme kortárs.

Címkék:
könyv, magyarország, ksh, könyvpiac, ajándék, statisztika, szórakozás, könyvkiadók,