Új fejlemények a svájci farkas gyilkosáról: erre számíthat a kegyelmet nem ismerő vadász

Pénzcentrum2023. április 19. 10:16

Lassan egy hete tartja lázban az országot a svájci farkas megölése, akit a jelenlegi információk szerint egy nyíregyházi illetőségű vadász lőtt le. De vajon milyen büntetésre számíthat a vadász, aki egy védett állatot lőtt ki, amivel a népharagot is a nyakába zúdította? Ennek a kérdésnek járt utána a 24.hu.

Közel egy hete tartja lázban a magyarokat, hogy feltehetőleg egy nyíregyházi illetőségű vadász kilőtte a jeladós, svájci farkast hazánkban. A hírek szerint a gyanúsított, ha a bíróság megalapozottnak tartja a vádakat, akkor az elkövető súlyos büntetésre számíthat. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy alacsony azoknak a természetkárosítási ügyek aránya, amelyben a nyomozás végül vádemeléssel zárul. Ennek oka, hogy ezek az ügyek nehezen bizonyíthatóak.

Ez a bűncselekmény ugyanis csak szándékosan valósítható meg, a nyomozás alatt tehát arra is bizonyítékot kell találni, hogy a gyanúsított szándékosan lőtte le az állatot. Ami korántsem egyszerű feladat, hiszen a terhelt határozottan állítja, hogy kutyának nézte a farkast, és ennek ellenkezőjére nincsen bizonyíték. Így nem vonható természetkárosításért felelősségre annak ellenére sem, hogy a vad védelméről, vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény előírja, hogy akkor szabad csak lövést leadni, ha a vadász a vadat kétséget kizáróan felismerte és a lövéssel mások életét, testi épségét nem veszélyeztetni. Ennek elmulasztása azonban csak gondatlan elkövetést feltételez.

De ha bíróság elé kerülne is az ügy, és kiderülne, hogy szándékosan lőtte le a tettes az állatot, akkor sem kerülne sor letöltendő szabadságvesztésre. Ennek jogi háttere az, hogy a két évet meg nem haladó szabadságvesztés végrehajtása próbaidőre felfüggeszthető, ha alaposan feltehető, hogy a büntetés célja annak végrehajtása nélkül is elérhető.

Címkék:
büntetés, svájc, bíróság, nyomozás, vadászat, nyíregyháza, vadász, svájci farkas,