Horgászvizsga 2023: mutatjuk, hány éves kortól kell horgászvizsga, hogyan készülj rá!

Pénzcentrum2023. február 26. 20:00

A magyar vízgazdálkodási területeken ahhoz, hogy legitim módon horgászhassunk, le kell tennünk a sikeres horgászvizsgát, ami egyszerűbb, mint azt gondolnánk, akár gyerekek is elvégezhetik, ha szeretnék. Tudd meg, hogyan működik a horgászvizsga teszt, elérhető-e már online horgászvizsga, illetve, hogy a horgászvizsga hány éves kortól kötelező, ha Magyarországon horgászni szeretnénk!

Cikkünkben eláruljuk, hogyan zajlik a horgászvizsga 2023 évében: miket kérdezhetnek a horgászvizsga teszt során, hány éves kortól kell horgászvizsga a fiatal vagy éppen az idősebb horgászoknak? Kell-e horgászvizsga gyerekhorgászoknak? Milyen tudásról kell számot adni a horgászvizsga 2023 évi szabályai szerint, hogyan zajlik a horgászvizsga gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt?

Jelentősen emelkednek a horgászati költségek 2023-tól

Habár maga a horgászvizsga ingyenesen letehető kiskorúak és felnőttek számára is, a horgászat kapcsán általánosságban elmondhatjuk, hogy az idei horgászszezonban jelentős áremelkedésre kell számítanunk a tavalyi évi díjakhoz képest. Amellett, hogy emelkedtek az okmányok kiállítási költségei és az egyéb, általános érvényű befizetendő díjak, a legszembetűnőbb változás a területi horgászjegyek árával kapcsolatban figyelhető meg, ahol országos szinten igen magas, 15-35%-os áremelkedéssel is szembesülhetünk.

Magyarország területén több mint 2000 vízgazdálkodási területet tartanak számon, ahol a 2023 évi adatok szerint körülbelül 870.000 regisztrált horgász osztozik ezen a közkedvelt szabadidős tevékenységen, sporton. A horgászat növekvő népszerűségének köszönhetően a fiatalabbak és a nők is egyre inkább érdeklődnek a horgászat iránt, éppen ezért jó, ha tudjuk, hogyan szerezhetünk horgászengedélyt, aminek egyik alapfeltétele a sikeres horgászvizsga (erről a 2013. évi CII. Halgazdálkodásról és hal védelméről szóló törvény rendelkezik).

Így válhatsz hivatalosan horgásszá

Ahhoz, hogy ténylegesen horgászhassunk a magyar vizeken, a következő folyamatot kell végig vinnünk, beleértve a horgászvizsga letételét és a szükséges okmányok kiváltását is:

  1. Regisztráljuk a horgászprofilunkat a MOHOSZ-nál és váltsuk ki a Magyar Horgászkártyát.
  2. Regisztráljunk a HORINFO rendszerében és tegyük le sikeresen a horgászvizsgát – ehhez a tananyagot egyszerűen, ingyenesen letölthetjük a rendszerből, nem kell hozzá külön tanfolyamra járnunk.
  3. A horgászvizsga teljesítése után váltsuk ki az állami horgászjegyet és a fogási naplót, majd csatlakozzunk egy horgászegyesülethez (kivéve turista horgászok és gyerekek).
  4. Ha mindennel készen vagyunk, már csak a területi horgászengedély kiváltása szükséges és mehetünk is horgászni!

Hány éves kortól kell horgászvizsga 2023 évében?

A horgászat és a horgászvizsga 2023 évi szabályai változatlanul előírják, hogy 15 éves kortól minden magyar horgásznak le kell tennie a horgászvizsgát – vagyis: a horgászvizsga teljesítése az ifjúsági horgászok (15-18 év), a felnőtt horgászok (18-70) és az időskorú horgászok (70+ év) számára egyaránt kötelező. A 3 és 15 év közötti gyermekhorgászoknak nem kötelező horgászvizsgát tenniük, azonban, ha szeretnének, nekik is lehetőségük van a horgászvizsga teljesítésére 10 éves koruktól. A horgászvizsga nem kötelező továbbá az értelmi fogyatékkal élő személyeknek, illetve a vakoknak és gyengénlátóknak sem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan zajlik a horgászvizsga?

Gyakori kérdés, hogy online horgászvizsga formájában is teljesíthető-e a feladat, hiszen a koronavírus járvány az ügyintézések és számonkérések rendszerére is nagy hatással volt. Nos, maga a horgászvizsga online nem teljesíthető, személyes jelenlétre van szükség hozzá, azonban a horgászvizsga teszt kitöltése ma már nem papíralapon, hanem digitális eszköz használatával zajlik.

Mit kérdezhetnek a horgászvizsga teszt során?

A horgászvizsga kérdései az általános horgászati alapismereteket mérik fel, hiszen fontos, hogy mielőtt ténylegesen belevágnánk a horgászat gyakorlatába, az elméletet is magunkévá tegyük. A horgászvizsga 2023 évében változatlanul számonkéri a tudásunkat a hatályos horgászati jogszabályokról, a horgászati idényre vonatkozó tilalmakról és a kifogható halak méretére vonatkozó megkötésekről. Fontos, hogy a leendő horgász ismerje a horgászetikát, ismerje a vízi környezet- és természetvédelmi szabályokat, illetve ismerje a magyar vizekben előforduló őshonos, védett és invazív halfajtákat.

Általános horgászköltségek 2023

  • A horgászvizsga letétele: ingyenes
  • Horgászregisztráció és Magyar Horgászkártya kiváltás: a regisztráció ingyenes, a kártya ára 2.200 Ft
  • Egységes állami horgászokmány: állami horgászjegy ára 5.000 Ft+ fogási napló ára 500 Ft (leadási késedelem esetén 10.500 Ft)
  • Egységes szövetségi hozzájárulás: 5.500 Ft
  • Horgászegyesületi tagdíj: 2.000 Ft-tól (egyesülettől függ)

Területi horgászjegy árak 2023

  • Éves általános országos területi jegy, teljes árú: 98.000 Ft
  • Éves általános országos területi jegy, kedvezményezett: 72.000 Ft
  • Éves általános országos területi jegy, gyermekeknek: 3.000 Ft
  • Éves sportcélú országos területi jegy (versenyzőknek), teljes árú: 38.000 Ft
  • Éves sportcélú országos területi jegy (versenyzőknek), kedvezményezett: 22.000 Ft
  • Éves általános dunai jegy, teljes árú: 64.000 Ft
  • Éves általános dunai jegy, kedvezményezett: 48.000 Ft
  • Éves általános tiszai jegy, teljes árú: 69.000 Ft
  • Éves általános tiszai jegy, kedvezményezett: 53.000 Ft

Címkék:
jegyárak, sport, horgászat, szabadidő, teszt, áremelkedés, horgászengedély, hobbi,