Se állampolgárság, se olimpiai járadék: ennyit buknak az országváltással a Liu-testvérek

Pénzcentrum2022. november 8. 16:30

A gyorskorcsolyázó Liu testvérek rengeteget veszíthetnek azzal, hogy átigazoltak Kínába. Többek között le kell mondaniuk az állampolgárságukról és az életjáradékukról is a 444.hu információi szerint.

A jövőben kínai színekben fognak versenyezni a Liu testvérek, azonban sok mindenről le kell mondaniuk ezért: ezzel ugyanis elveszítik magyar állampolgárságukat, miután nincs magyar-kínai kettős állampolgárság. Ennek pedig több anyagi következménye is van, hiszen ezzel párhuzamosan az olimpiai érméik után járó havi életjáradékról is lemondanak.

Ez nem az érmék után járó egy összegű jutalom – ami jelenleg 50 millió forint egy aranyérme után –, hanem havonta utalják a sikeres olimpikonoknak a 35. életévük után. Azonban ez a sporttörvény szerint csakis annak jár, aki magyar állampolgár, az összege pedig nem kevés: az előző évi bruttó átlagkeresettel megegyező összeg, azaz tavaly 438800 forint volt és a járalék minden érem után halmozódik.

Így a Liu testvérek esetbe nem csekély összegről van szó. A fiatalabb testvér, Shaoangnak két aranyérme és egy bronzérme van (bár még csak 24 éves, így 11 év múlva járna neki csak az életjáradék),

tehát jelenlegi árakkal számolva havi 1,3 millió forintot kapna, míg testvére Shaolin Sándor, akinek egy arany és egy bronzérme van 657 ezer forintot kapna.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Persze a testvéreknek így sincsenek anyagi gondjaik: Shaoang a pekingi olimpiai szerepléséért, ahol egyéni arany 500 méteren, egyéni bronz 1000 méteren, negyedik hely 1500-on, illetve a vegyesváltóval nyert bronz és egy szintén váltóban elért hatodik hely 139,9 millió forintos jutalmat kapott. De testvére se panaszkodhat, aki a Pekingi Olimpiáról egy bronzéremmel és egy hatodik hellyel távozott, amiért 51,3 millió forintot kapott.

Fotó: Illyés Tibor, MTI/MTVA 

Címkék:
olimpia, magyarország, járulék, életjáradék, magyar, járadék, millió, olimpikon,