Fillérekből laktató étel: percek alatt elkészül a leves, ami olcsó és tartalmas is

HelloVidék2022. szeptember 16. 08:15

Az erdélyi magyarság gasztronómiája kéz a kézben jár a hazai szokásrenddel, azonban számos tipikus erdélyi fogást csak a határon túl készítenek olyan tökéletességgel, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. Jelen esetben az eredeti erdélyi csorbalevet vesszük górcső alá: milyen magyar, román és más keleti hatások érvényesültek az erdélyi ételekben, milyen múltra tekintenek vissza a gazdag levesek? Hogyan készítsük el az igazi csorbalevest, milyen különleges hozzávalóban rejlik az étel titka? – számolt be a HelloVidék.

A „csorba” megnevezést ételekre a Balkán-félszigeten és a Közel-Keleten egyaránt használják, ahogyan Romániában is: itt kifejezetten savanyú levest jelent. A csorbaleves ugyanis egy átfogó kifejezés, valójában egy gyűjtőfogalom, amibe több tucat savanykás leves tartozik.

A csorbaleves a legtöbb esetben tartalmaz valamilyen húst, bár vegetáriánus változata is elkészíthető. A kockára vágott hús mellé jönnek a tipikus leveszöldségek, mint a hagyma, répa, fehérrépa, zeller és a karalábé. A klasszikus erdélyi csorba tárkonnyal készül, de tehetünk bele lestyánt vagy petrezselyemzöldet is.

A savanyúságát pedig ecettel vagy citromlével érhetjük el, ehhez jön hozzá a paradicsomlé, savanyúkáposzta leve vagy, ha igazán az eredeti receptet követnénk a cibere.

Címkék:
olcsó, hús, étel, legolcsóbb, leves, hagyma,