Nagy változást jelentett be az Akadémia: innentől ilyen filmek mehetnek csak az Oscarra

MTI2022. május 22. 10:28

Az Oscar-gála kezd visszatérni a rendes kerékvágásba: a pandémia két éve alatti szabályváltozások után az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) szerdán bejelentette, hogy az Oscar-díjra pályázóknak ismét be kell mutatniuk filmjeiket a mozikban.

A pályázó filmeket steramingszolgáltató is bemutathatja, de moziban legalább hét egymást követő napon át vetíteni kell a produkciót valamelyik hat amerikai nagyvárosi körzetben: Los Angelesben, New Yorkban, Chicagóban, Miamiban, Atlantában vagy a San Francisco-öböl környékén.

A 2023-as 95. Oscar-díjátadóra vonatkozó szabályokat és változásokat a filmakadémia igazgatótanácsa legutóbbi ülésén hagyta jóvá, ahol úgy döntöttek, hogy a pályázási időszak visszatér a szokásos Oscar-menetrendhez. E szerint a 2022. január 1. és december 31. között moziban bemutatott filmeket lehet nevezni a díjra. A legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriájába 2022. október 3-ig lehet nevezni alkotásokat. Az általános nevezési kategóriák határideje pedig november 15-én jár le.

A testület azt is kimondta, hogy az egyes filmek legfeljebb három dallal pályázhatnak a legjobb eredeti dal díjára. És új nevet kaptak a dokumentumfilmes kategóriák: ezentúl dokumentum-játékfilmnek (Documentary Feature Film) és dokumentum-rövidfilmnek (Documentary Short Film) nevezik őket.

A filmakadémia a produkciók Oscar-kampányával kapcsolatos irányelveket is frissítette a tisztesség és átláthatóság fokozása érdekében. Egyebek között leszögezték, hogy a filmakadémia tagjainak nem szabad promóciós anyagot vagy bármi más értékes dolgot adni a vetítéseken vagy más módon. Egy másik szabály kimondja, hogy a jelölések után a szavazás lezárásáig "a vetítések nem tartalmazhatnak fogadásokat, szórakoztatást, ingyenes ételt és italt vagy más vendéglátást".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt is korlátozták, hogy a tagok hetente hány e-mailt kaphatnak egy adott filmről, és megszabták, hogy a zenei tagozat tagjai nem léphetnek közvetlenül kapcsolatba a zenei tagozat más tagjaival, hogy népszerűsítsék egy dal vagy filmzene jelölését. A zenei ágazat tagjai nem vehetnek részt olyan vetítéseken vagy rendezvényeken, amelyeken a díjra pályázó zenét élőben adják elő.

A filmakadémia emlékeztetett arra, hogy tagjai kizárólag a filmek és teljesítmények művészi és technikai érdemei alapján hozhatnak döntést. A 95. Oscar-díjátadó gálát 2023. március 12-én tartják Los Angelesben.

Címkék:
mozi, film, szórakozás, filmnézés, streaming, oscar-díj,