Figyelem! Riasztást adtak ki: nincs sok időnk, pakolj el a kertből, parkolj el a kocsival!

Pénzcentrum2022. január 30. 09:51

A meteorológiai szolgálat másodfokú, narancs riasztást adott ki több megyére az erős szél miatt. Vasárnap országszerte viharos szélre lehet számítani.

Akár száz kilométer/órát meghaladó széllökések is előfordulhatnak. Az ilyen erős szél faágakat törhet le, fákat dönthet ki, megbonthatja az épületek tetejét.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a ház környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat és kárt okozhat velük.

Az erős szélben kidőlő fák elszakíthatják az elektromos vezetékeket. Ha bárki elszakadt vezetékkel, veszélyes helyzettel találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot.

A viharos erejű szél sokfelé viszi a homokot, ezért több helyen csökkenhet a látótávolság, letöredezett faágakra is számítani kell az utakon - figyelmeztet az Útinform.

Honlapjukon vasárnap délelőtt azt írták: a Bakonyban, Győr térségében, Fejér megye keleti részén viharos erejű szél fúj, amely sokfelé hordja és viszi a homokot vagy a port, így a látótávolság is csökkenhet a közutakon.

Erre számítsanak a járművezetők az M6-os autópályán Százhalombatta térségében a 24-es és a 30-as kilométer között - tették hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hegyvidéki utakon illetve a mellékutakon bárhol lehet letöredezett faágakra vagy kidőlt fákra számítani. Vezessenek óvatosan, főleg az előzések közben - kérte a közlekedőktől az Útinform.

Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók

A viharos szél miatt vasárnap délutánig 550 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, a legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel. A legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta.

A fővárosban egy rendelőintézet, egy óvoda és egy posta tetejét bontotta meg, és volt, ahol kidőlt fa vagy épületről lehulló cserép rongált meg autókat. Ugyancsak Budapesten és Székesfehérváron jelzőlámpákat szakított le a viharos szél, a Pest megyei Dabason és a Győr-Moson-Sopron megyei Nyúlon pedig elektromos vezetékekre dőltek fák. Sok riasztás érkezett Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Alattyánban például nagyfeszültségű vezeték szakadt el.

Az érintett területeken folyamatosan dolgoznak a tűzoltók. Az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül, és azt kéri, hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte az egész országra első- vagy másodfokú riasztást adott ki. A honlapjukon látható figyelmeztetés szerint csak néhány délnyugati járást nem érint a viharos időjárás.

További hírek, friss előrejelzés időjárás aloldalunkon!

Címkék:
szél, szélvihar, időjárás, vasárnap, katasztrófavédelem, meteorológia, narancs, széllökés, széllökések,