Íme, nagyanyáink legendás kuglófja: az sem titok többé, mitől lesz pihekönnyű

Pénzcentrum2021. november 12. 08:14

Az ünnepek közeledtével érdemes összegyűjtenünk a legjobb sütemények receptjeit, hogy ha eljön az idő, már csak elővegyük őket, és az asztal díszei legyenek. Máris itt van a két híres és pazar kuglóf ezekre az alkalmakra a HelloVidék jóvoltából.

Kivételesen ezek a receptek a szlovák felmenőimtől származnak. Nem nagyon ismertem őket, inkább csak hallomásból, azt is csak elvétve. Ez azt jelenti, hogy ma a recept is igen távoli és régi, mégis anyukám az, aki megőrizte és azóta is készíti. Egy kicsit módosult az évek során, így lett még omlósabb és egyben szaftosabb is. Ez most a kevert, piskóta alapú, sütőporral készült kuglóf, ami sok-sok napig eláll a konyhapulton.

Amennyiben megszárad, még akkor is csipegetjük a morzsáit, mártogatjuk a teánkba, mert annyira illatos és ízes, nem lehet otthagyni. A másik recept viszont sokkal ritkábban készül nálunk, de azt is előástam, és egy picit hozzá is adtam. Nem sokat, csak egy kis rumot és még több kakaót. Ez a kelt kuglóf, ami foszlós, csavart, mazsolás és nagyon puha. E két alapédesség meghatározó a sütőiparban, a háziasszonyoknál, és ezek receptjeit variálhatjuk ezerféleképpen.

A kuglófok két csoportja

Ha érdekel a kuglóf-titok, feltétlen olvasd el a cikket teljes terjedelmében a HelloVidéken.

Címkék:
recept, gasztronómia, gasztro, édesség, titok, édességek, gasztromesék,