Indul a harcsaszezon: ezt kell tudnod a tökéletes harcsapaprikásról és sült törpeharcsáról

Pénzcentrum2024. április 12. 08:15

Áprilisban már kapnak a harcsafélék a magyar vizekben. De mi mindent érdemes tudni ezekről a különös megjelenésű, bajuszos, ám rendkívül ízletes halakról, és hogyan lehet őket elkészíteni úgy, hogy a lehető legínycsiklandóbb fogások formájában kerüljenek a családi asztalra?

A magyar vízi élővilág igen gazdag a különféle őshonos és telepített halfajokban: a legtipikusabb hazai halak közé tartoznak többek között a pontyfélék (amiből ízletes rácponty is készülhet), a csuka és a süllő (amelyeket egyben megsütve is el lehet készíteni), sokaknak pedig a keszeg és a kárász akad a horgára (amelyekből nagyszerű házi olajoshal és egyszerű sülthal készíthető) - írja a HelloVidék, hozzátéve: a magyarok egy részének leggyakrabban az óriási európai harcsa vagy a kistermetű, de legalább olyan falánk törpeharcsa jut eszébe a horgászatról. A lap az utóbbi fajtával foglalkozott.

A HelloVidék kitért rá, hogy mind a törpeharcsák, mind az európai harcsa megtalálhatók a magyar álló- és folyóvizek többségében. A törpeharcsa kimondottan kedveli a növényzetben gazdag, sekély, iszapos fenekű állóvizeket, holtágakat, nagyobb folyókban pedig a márnazóna alatti részeket, kisebb folyókban a domolykózóna alsó részét és a sügérzónát kedveli. A törpeharcsa alapvetően inkább éjjeli állat, azonban azokban a vizekben, ahová betelepítették, majd tömeges mennyiségben elszaporodott, nappal is nagymennyiségben fogható.

Habár a horgászok jelentős része egyszerűen csak hátra hagyja a kifogott törpéket, sokan sajnálják őket kidobni vagy elajándékozni, hiszen a bajlódás ellenére valódi kuriózumról van szó.

Kíváncsi vagy, hogy milyen ételek készíthetők el a törpeharcsából, esetleg szeretnél többet megtudni róluk? Akkor kattints a HelloVidék cikkére és olvass tovább!

Címkék:
otthon, magyarország, horgászat, gasztronómia, hal, harcsa, hellovidék,