Bomba hírt kaptak a gázzal fűtő magyarok: 6 millió forint ütheti a markuk, élesedik az új támogatás

Pénzcentrum2024. április 5. 09:50

Kedvezményes hitel és vissza nem térítendő támogatás is járna azoknak, akik energetikai korszerűsítést csinálnának otthonukban.

Hatmillió forinra lehet pályázni a ma bejelentett új otthonfelújítási támogatás keretében. Mint kiderült, egymilliót kell a hétből saját zsebből fizetni, hatot pedig az állam ad - részben kedvezményes hitel, részben pedig vissza nem térítendő támogatás formájában - írja a Portfolio.

A támogatást többek között fűtéskorszerűsítésre, gázkazán-cserére, nyílászárók cseréjére és kéménybélelésre lehet majd igényelni. Mint kiderült, a támogatást azok vehetik majd igénybe, akik rá vannak kötve az állami gázhálózatra, a beruházással pedig 30 százalékos energiamegtérülést kell elérni. Ezt a beruházás előtt, majd utána is elkészített külön-külön energetikai tanúsítvánnyal lehet igazolni.

Az, hogy a hatmilliós összeg mekkora része lehet majd vissza nem térítendő támogatás és mekkora része az említett hitel, az az igénylők jövedelmétől és lakhelyük fejlettségétől függ majd. A támogatás keretösszege a bejelentés szerint 108 milliárd forint.

A kormány várakozása szerint legalább 127 milliárd forintnyi beruházás fog elindulni, ezzel támogatja a kormány a hazai építőipar fellendülését. Egy egyszerűsített környezetvédelmi minősítés is támogatni fogja ezt. Kérdésre Fábián Gergely elmondta:

a beruházási összeg maximuma 7 millió forint lesz, közel 20 ezer családi ház felújítását várják ettől a programtól.

A kormány a 108 milliárdos programot a RePower elnevezésű uniós forrásból vezeti be: önerő, kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás lesz – mondta Fábián Gergely államtitkár. A CSOK Pluszhoz hasonlóan a támogatás a hitel tőketartozását fogja csökkenteni – tette hozzá. Az önerő 1 millió forint lehet, a másik kettő 2,5-3,5 millió forint között szóródhat. Minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege, és annál nagyobb a felveendő hitel. 25-36 ezer forint lesz a törlesztőrészlet, a hitelt 8 éven belül kell visszafizetni. A kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd igényelni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pontos részleteket társadalmi egyeztetésre bocsátják majd, és a kormány tervei szerint

június elejétől már pályázni lehetne a programra.

 

Címkék:
hitel, otthon, felújítás, támogatás, energiatakarékos otthon, fűtéskorszerűsítés, energetikai felújítás, energetikai korszerűsítés, felújítási támogatás, támogatások,