Nem jön ki a rezsimatek: óriási összeomlás kellene, hogy reális legyen a 700 forintos lakossági tarifa

Pénzcentrum2024. február 15. 09:03

A mostani tőzsdei árak szerint egy köbméter földgáz nagyjából 92 forintba kerülne - számolta ki Pálinkás József. Ugyanakkor az orosz gázszerződés pontos árazását nem hozzák nyilvánosságra, de azt tudni, hogy nagyjából követi a TTF tőzsdét. A 700 forintos, rezsicsökkentés feletti gázár akkor lenne reális, ha a földgáz durván 100 euróval többe kerülne a tőzsdén, mint manapság.

A hazai lakosság és a vállalkozások nagy része is nagyon drágán kapja a földgázt Pálinkás József szerint. A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke Facebook-oldalán vezette le a matekot. Mint írta, a gáz tőzsdei ára 26 euró/MWh, és egy köbméter gáz körülbelül 9 kWh, egy MWh energia kb. 110 köbméter gáz, azaz egy köbméter gáz 24 eurócent, nagyjából 92 forint a tőzsdén.

A magyar kis- és középvállalatoknak (pékségeknek, éttermeknek stb. és rajtuk keresztül mindannyiunknak) – és az önkényesen megállapított évi 1700 köbméter felett fogyasztó háztartásoknak – az önkényesen megállapított hatósági ár több mint 700 forint köbméterenként, azaz a jelenlegi tőzsdei ár hét és félszerese

- írta Pálinkás József. Ugyanakkor érdemes valamelyest árnyalni a képet, ahogyan a Telex is írja, az orosz gázszerződés árazásai nem publikusak, de a szakmában úgy rudni, hogy az ár valamivel magasabb, mint a TTF tőzsdén, de valamelyest követi azt. A portál kiszámolta, hogy a rezsicsökkentés feletti, 700 forintos köbméterenkénti házár csak akkor lenne reális, ha a gáz a tőzsdén 125 euró / MWh lenne, vagy az euró 400 forint felett járna, a gáz világpiaci ára pedig 120 euró / MWh körül lenne.

Címkék:
otthon, gáz, rezsi, gázszámla, rezsicsökkentés, gázár, tőzsde, földgáz, lakossági gázár, rezsiemelés, földgáz ára,