Áll a báll az üvegvisszaváltás körül: se automaták, se visszaváltható palackok nincsenek

Pénzcentrum2024. február 8. 09:15

A hazai élelmiszerüzletek egy jelentős részében még nem üzemel üvegvisszaváltó automata, holott január 1-jén élesedett az új rendszer, amely kimondja, hogy minden 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségbe kötelező kitenni.

Hiába lenne kötelező január 1-től, a törvényi kötelezettség alá eső üzletek negyedében nincs még üvegvisszaváltó autómata. A hiány azonban nem akad fennakadásokat, mivel visszaváltható palackok híján a rendszer nem indult még be. 

A Mohu úgy számol, hogy hogy március-április környékén jelenhetnek meg az élelmiszerboltok polcain olyan palackok, amelyeken egy 50-est ábrázoló rajz jelzi a visszaválthatóságot, illetve az érte fizetendő, majd újra megkapható összeget - írja a Népszava.

A július 1-ig tartó átmeneti időszakban a gyártók még régi kiszereléseket is szállíthatnak. Sőt a polcokon, azok kifutásáig, e határidőn túl is találkozhatunk vissza nem váltható palackokkal.

A Pénzcentrum kötelező visszaváltási rendszer kutatása

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közösen végez kutatást, hogy felmérje és megvizsgálja, hogy milyen társadalmi hozzáállás jellemzi ezt az átállást. A kérdőív kérdései úgy lettek összeállítva, hogy a legtöbb aspektusból keletkezzen adat arra vonatkozóan, hogy milyen hatással lehet a lakosság mindennapjaira a visszaváltó rendszer, és hogy képet kapjunk arról, hogy milyen az alapvető társadalmi hozzáállás a kérdésben. A kérdőív teljesen anonim és önkéntes, mentes mindenféle gazdasági vagy politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. Előre is köszönjük, hogy válaszaival segíti kutatásunkat!

Címkék:
kötelező, eső, automata, január, rendszer, hazai, üvegvisszaváltó,