Megjelent a rendelet: máris módosít a rezsiemelés kiszámításán a kormány?

Pénzcentrum2023. december 28. 12:05

Módosítják a rezsicsökkentés ellentételezésére vonatkozó szabályokat. Fontos változást jelentettek be a szolgáltatók nak járó ellentételezés kalkulálásának módszertanára, valamint az indokolt ár meghatározására is.

A kormány módosítja a rezsivédelem ellentételezésének kiszámítására vonatkozó előírásokat az Energiaügyi Minisztérium. A szerdán megjelent rendelet kitérnek a villamos energia szolgáltató részére járó ellentételezés kalkulálásának módszertanára, valamint az indokolt ár meghatározására is - írja a Portfolio.

Az első változás a villamos energia áránál, hogy az érintett villamosenergia-kereskedők számára az új rendelet szerint az indokolt ár nem lehet magasabb, mint a 2022-es évben biztosított rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezése esetén meghatározott 12,34 Ft/kWh. Jövőre pedig a szolgáltatók részére a rezsivédelmi szolgáltatás biztosításához indokolt áron elszámolható villamosenergia-mennyiség az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-nél 6 122 077 MWh, az E.ON Áramszolgáltató Kft.-nél pedig 4 733 258 MWh lesz – derül ki a szerdai Magyar Közlönyből.

A két érték magasabb, mint a tavalyi 6 155 156 MWh az MVM Next esetében, és az E.ON-ra vonatkozó 4 700 179 MWh.

A meghatározott ár a villamos energia nagykereskedelem piacán jelentős piaci erővel rendelkező engedélyesek által értékesített teljes mennyiségre vonatkozik.

A rendelet továbbá részletesen szabályozza, hogy az ellentételezés kiszámítása során a rezsivédelmi szolgáltatás körében felmerülő igény kielégítéséhez szükséges villamosenergia-mennyiség hogyan vehető figyelembe. Fontos változás, hogy a még az idén beszerzett, de éven túli villamosenergia-beszerzés fennmaradó része éven belüli villamosenergia-beszerzésnek minősül jövőre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tárgyévet követő év január 31. napjáig az energiapolitikáért felelős miniszter nyilatkozatot ad ki az ellentételezés megállapítása iránti kérelem vagy annak kiegészítése e rendeletnek való megfeleléséről. Ez az intézkedés a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szigorú megfelelőségi vizsgálatán alapul.

A rendelet januártól lép hatályba.

Címkék:
otthon, kormány, energia, rezsi, rezsicsökkentés, szolgáltatás, rendelet, villamosenergia, szolgáltatók, rezsiemelés,