Mégis mini Dubaj épülhet Zuglóban? Ezt kéri cserébe a főváros a beruházótól

Népszava2023. december 12. 09:51

„A Fővárosi Közgyűlés egyetért azzal, hogy Rákosrendező területén barnamezős beruházásként, a XXI. század városfejlesztési kihívásaira választ adó klímatudatos és fenntartható ingatlanfejlesztés valósuljon meg” – szögezte le Karácsony Gergely főpolgármester és Horváth Csaba zuglói polgármester az általuk közösen jegyzett előterjesztésben, melyben magas árat szabnak a projekt támogatásáért. Az egyik feltétel, hogy a kormány, illetve a partnerségben megjelenő befektető legalább tízezer, a magyarok számára is megfizethető lakást épít, írja a Népszava. Ezeket megújuló energiával előállított távhővel kell fűteni.

További feltétel, hogy az új negyed nem veszélyeztetheti Budapest- a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi státuszát és nem támogatják, hogy 90 méteresnél magasabb tornyokat húzzanak fel a területen. A főváros és területileg érintett zuglói önkormányzat elengedhetetlennek tartja a lap szerint, hogy a kormány és a beruházó saját zsebből valósítsa meg az M1-es metró felújítását, meghosszabbítását és a szerelvények cseréjét a támogatásért cserébe, illetve építsék meg a Szegedi úti felüljárót és teremtsenek közvetlen kötöttpályás közösségi közlekedési kapcsolatot Angyalföld és Zugló között. Azt is kérik, újítsák fel fel a Kacsóh Pongrácz úti felüljárót, biztosítsák a terület északi részének megközelítéséhez szükséges közúti kapcsolatot és hosszabbítsák meg a négyes metrót. Valamint építsenek új vasútállomást Rákosrendezőn és alakítsák ki az új vágányképet is.

A közlekedési kéréseken túl elvárják a legalább 30 hektár zöldfelület, valamint a Rákospatak érintett részének teljes körű revitalizációját, illetve a csapadékvíz helyben történő hasznosítását. A Fővárosi Közgyűlés továbbá azt is kéri a kormánytól, hogy addig ne írja alá a nemzetközi szerződést, amíg a budapestiek, ezen belül kiemelten az érintett kerületek lakosainak választott önkormányzatával nem egyeztetnek.

Külön foglalkoznak a felhőkarcoló kérdéssel is: a területen a hatályos építési szabályok szerint legfeljebb 45-65 méteres épületek húzhatóak fel. Azonban a főváros nyitott arra, hogy legfeljebb 90 méteres toronyházak épüljenek, de csak a terület azon részein, ahol nem zavarnak be a Hősök tere látképébe.

Címkék:
közlekedés, kormány, lakás, felújítás, lakásépítés, beruházás, zugló, feltétel, főváros, lakhatás, fővárosi önkormányzat, barnamezős beruházás,