Mélyre kell nyúlnod a zsebedbe, ha nyaralót vennél a Balatonnál: ezek a legdrágább helyek

Magyar Nemzet2023. december 7. 09:13

A Balatonnál is óriási különbségek vannak az ingatlanárakban a lokáció függvényében, a közvetlenül tóparti települések bő harmadával drágábbak, mint a megyei átlagok, a lapnak nyilatkozó szakértő szerint a települések és nem pedig a házak tóparttól való távolsága az igazán meghatározó - írja a Magyar Nemzet. 

"Ami a közvetlen tópartot illeti, a déli part esetében beszélhetünk kifejezetten tóparti lakóingatlanokról, az északi oldal partszakaszainak jelentős része önkormányzati kézben van. Az árképzést viszont nem a házak, hanem a települések tótól való távolsága határozza meg" – mondta el lap megkeresésére Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette,

ennek megfelelően nem a nyaraláskor számító pár száz méterek, hanem kilométerek jelentenek inkább vízválasztót, a lokáció 25-30 kilométerben, negyedórányi autóútban határozható meg. 

A déli partról elmondható, hogy Somogy megye egészét nézve 650 ezer forint az átlagos négyzetméterár, azonban közvetlenül a tó partján húzódó területek esetében már kicsivel egymillió forint feletti, budapesti árszinteket találunk. Példát is hozott a szakértő, a tóparton 88,7 millió forint az ingatlanok medián ára, Somogy egészében pedig (amelyben a legolcsóbbak és a legdrágábbak is benne vannak) 64 millió forint.

Az északi parton kisebb a négyzetméterár-különbözet, a Veszprém vármegyei átlag 672 ezer, a tóparti pedig 978 ezer forint négyzetméterenként – kínálati medián árakban ez 100, illetve 63 millió forint. Zalában viszont, ahol csak öt Balaton-parti település található, még számottevőbb a különbség. A szakértő rámutatott, ez lényegében magától értetődő, hiszen Dél-Somogy és Siófok árszintje is erős kontrasztot mutat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Aki Balaton-közeli ingatlanban gondolkodik, jobban járhat, ha nem közvetlenül tóparti településen vásárol, ám Balogh László szerint a vásárlás célja sem elhanyagolható, érdemes a választásnál latba venni, hogy melyik településeken keresnek a legtöbben nyaralót. 

Címkék:
otthon, Balaton, ingatlan, ingatlan.com, ingatlanárak, tópart, lokáció, települések, déli part, észak,