Bárkinél beválik az ősrégi rezsitrükk: szinte azonnal lezúzza a fűtésszámlát, teljesen legális

Pénzcentrum2023. december 5. 17:32

Az elmúlt hetekben beköszöntött a tél, ami szinte állandó 0 fok körül hőmérsékletet hozott. Ez pedig sokak pénztárcáját megterheli, hiszen egy rosszul karbantartott kazán, vagy akár egy rossz szigetelés is ezreket vehet ki havonta a zsebünkből, ami – főleg nem így az év végén – koránt sem mindegy. Most összeszedtünk olyan tippeket és trükköket, amiknek a segítségével még mindig javíthatunk a helyzeten.

Az elmúlt években a megélhetési költségek az egekbe emelkedtek, és bár a rezsicsökkentés korlátozása nem sokakat érintett, de így is mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak minden hónapban, aki szeretné 15 fok fölé melegíteni az otthonát. A which.co.uk most összeszedte azt, hogy hogyan is csökkenthetjük a fűtési energiaszámlánkat ezen a téren. Ebbe beletartozik többek között a kazán beállításainak ellenőrzése, az átfolyási hő beállítása, illetve az eszköz szigeteléseinek és csöveinek ellenőrzése és javítása is.

Ezek pedig mind-mind fontos munkálatok, hiszen egy nemrégi fogyasztói kutatás szerint az angol háztartások 65%-nak kellett visszafognia a kiadásait, vagy hozzányúlni a megtakarításaihoz, esetleg kölcsönt felvenni, a helyzet pedig hazánkban sem sokkal kecsegtetőbb az inflációs adatokat nézve. A fűtési szezon elindulásával pedig csak tovább nőnek a kiadások, amiknek a súlyát a decemberi csekk érkezésekor fogjuk megérezni. Azonban pár egyszerű, alig pár percet igénylő karbantartási munkával sokat tudunk spórolni hosszútávon.

Korszerűsítsük a kazánunkat

A kazánok messze nem a legnépszerűbb eszközök, ugyanis sok karbantartást igényelnek, elterjedt róluk, hogy nem hatékonyak, különösen, mert ezek fogyasztják a háztartások éves energiaszámlájának legnagyobb részég. Egy hatékonyan működő központi fűtésrendszer azonban még mindig a leghatékonyabb módja az otthonunk melegentartásának.

A lényeg annyi, hogy tegyük költséghatékonyabbá a kazánunkat, és ne alternatívákat keresgéljünk, mint a hordozható fűtőtestek. Ezekkel ugyanis csak pénzt dobunk ki az ablakon, miközben egyre több energiát égetünk el. A fűtési rendszerünket pedig többféleképpen is hatékonnyá tehetjük:

  • A rendszeres szervizeléssel elkerülhetjük azt, hogy drágán sürgősségi javításokat kelljen elvégezni az eszközön, ráadásul biztosítja azt is, hogy az új kazánok garancián belül maradjanak.
  • Kapcsoljuk ki az előmelegítő funkciót, mert ezzel csak felesleges energiát égetünk el.
  • A radiátorok légtelenítésével és a termosztatikus radiátorszelepek felszerelésével szabályozhatjuk a fűtést olyan helyiségekben, amiket nem használunk sűrűn.

Érdemes azoknak, akik kombi kazánnal rendelkeznek megfontolniuk az árfolyási hő beállítását. A radiátorokban keringgetett víz hőmérsékletének csökkentésével akár 8 százalékot is megtakaríthatunk a fűtésszámlánkon. A Heating & Hotwater Industry Council (HHIC) állítása szerint a kazán beállításainak megváltoztatása előtt azonban mindenképpen kérjünk szakmai segítséget, különösen a víztartályokkal rendelkező rendszerek esetében. Ennek oka a Legionella baktérium kockázatának megnövekedése.

Nem mindegy milyen kazánunk van

Ha kombi kazánunk van, és meggyőződtünk arról, hogy biztonságos, akkor ezeket a beállításokat már mi is el tudjuk végezni, hiszen vannak ma már alkalmazások, amiknek a segítségével lépésről lépésre meg el tudjuk mi is végezni a feladatot.

Azonban, ha melegvíztartállyal rendelkezik a kazánunk, akkor a fenti tanácsok már nem biztos, hogy működnek. A kazán hatékonyságát azonban javíthatja a melegvíztároló és a csövek szigetelése. Ezzel ugyanis megakadályozhatjuk, hogy a tárolt víz jelentős hőt veszítsen, vagy akár befagyjanak a csövek egy tartós hidegben.

Az intelligens termosztátok pontos vezérlést biztosítanak a központi fűtés esetében, miközben segítenek optimalizálni az energiafelhasználást a rutinunknak és az időjárásnak megfelelően. Mindezek mellett pedig lehetővé teszi a zónás fűtést is, aminek segítségével be tudjuk állítani az egyes helyiségek hőmérsékletét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A termosztatikus radiátorszelepek kézi alternatívát kínálnak a fenti problémára, hiszen ezek az eszközök esetében a radiátorokon keresztül tudjuk beállítani, hogy milyen mennyiségű melegvíz áramoljon, azalapján, hogy mennyire van szükségünk az adott szobában a fűtésre.

Egy másik egyszerű, ámde hatékony tipp az, ha nemes egyszerűséggel kicsit lentebb tekerjük a radiátort. Az Energy Saving Trust szerint a beállított hőmérséklet 1 fokos csökkentésévl is akár 10 százalékot megtakaríthatunk a fűtésszámlánkon.

A hordozható elektromos fűtőtestekről azonban jobb inkább lemondanunk. Bár ezek alapvetően egy gyors fűtési megoldást jelentenek, azonban hosszútávon korántsem valószínű, hogy költséghatékonyak, ugyanis bár a gázszámlánkat lehet csökkentjük, azonban a villanyszámlánk korán a duplájára emelkedhet.

Érdemes hosszútávon gondolkozni

A huzat szigetelés azonnali és olcsó megoldást jelenthet a hő megtartására. Ez magában foglalja az ajtók, ablakok, elektromos csatlakozók és a csövek körüli rések tömítését, például ragasztószalaggal vagy huzatelzárókkal. Hosszú távon azonban mindenképpen érdemes a teljes ház szigetelésében gondolkozni, hiszen miután a szigetelés bent tartja a hőt, a számláink csökkenni fognak. A szigetelés különböző típusai közé tartozik a padlás- és tetőszigetelés, a padlószigetelés, az üreges falszigetelés és a tömör falszigetelés.

A nyílászárók dupla üvegezése vagy alternatívával való korszerűsítése (azaz egy teljes nyílászárócsere) szintén jelentősen csökkentheti a hőveszteséget. Ezek ugyan mind nagyobb beruházást igényelnek, azonban évente akár tízezreket is megtakaríthatunk rajta. Így hosszútávon ezek a beruházások mind-mind kifizetődőek.

Címkék:
otthon, fűtés, szigetelés, nyílászárócsere, nyílászáró, hőmérséklet, gázkazán, fűtési szezon, kazán, tél, gázkészülék, gázfogyasztás, hőszigetelés, kazáncsere, hideg, fűtéskorszerűsítés, energetikai felújítás, gázfűtés, kazánellenőrzés,