Nagyon úgy fest, hogy összekapja magát az ingatlaniac: már nem sokáig lehet a zavarosban halászni?

Pénzcentrum2023. október 2. 19:43

2023 szeptemberében, országosan 8 067 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 50 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott  egy friss becslés szerint. Így a múlt hónapban volt a harmadik hónap, amikor az adásvételek száma 8000 felett zárt, ez bizakodásra adhat okot az ingatlanpiac válságos helyzete kapcsán.

Közreadta havi Tranzakciószám Becslését a Duna House Cégcsoport, mely szerint az előző hónapokban tapasztalt trendforduló után szinten maradt az ingatlanpiac szeptemberben, így a harmadik negyedév már csak 20%-os mínuszban zárt tavalyhoz képest. A cég által szeptemberre becsült 8 067 tranzakció közel azonos szintet mutat az augusztusi adattal, és az előző év szeptemberéhez képest is csak 12%-os csökkenést jelent, ami az idei évben a legenyhébb csökkenést jelenti.

Szeptember volt a harmadik hónap, amikor az adásvételek száma 8000 felett zárt. Negyedéves összegzésben, így több mint 22 ezer tranzakciót becsül az ingatlanközvetítő vállalat a harmadik negyedévre, ami éves alapon -20%-os különbség 2022-höz képest. A trendek alapján, az alacsony bázis és a növekvő aktivitás miatt az utolsó negyedévben a Duna House várakozása alapján visszazárhat az ingatlanpiac a tavalyi szintre. 

Címkék:
otthon, lakás, ingatlan, lakáspiac, duna house, ingatlanpiac, ház, tranzakció, trend, trendek,