Új stratégia kialakítását tervezik a Balatonnál: sokkal nagyobb szerephet juthat a térség, mint valaha

HelloVidék2023. szeptember 26. 08:13

Aktív szerepet vállal a Balaton térsége a klímaváltozás csökkentése, illetve az ahhoz való alkalmazkodás területén, melyben a Balaton Kiemelt Térségi Klímastratégia iránymutatásai lesznek mérvadók a 2030-ig terjedő időszakban. A szakemberek szerint, mint ökológiai rendszer és mint gazdasági potenciál, a Balaton lehet a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás kulcsa. Ahogy a klímastratégia is fogalmaz, „a társadalom, az infrastruktúra és a gazdaság is a Balaton élő rendszerére támaszkodik”.

Ülésezett a a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT), beszámoltak a Balaton Kiemelt Térségi Klímastratégia kapcsán elvégzett feladatokról. A klímastratégia célja, hogy a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiára és a megyei klímastratégiákra épülve összegezze és meghatározza azokat az intézkedéseket, amelyek elősegítik a Balaton térség aktív szerepvállalását a klímaváltozás csökkentése, illetve az ahhoz való alkalmazkodás területén. Ehhez mitigációs, adaptációs, szemléletformálási és pénzügyi ösztönző intézkedések megvalósítását irányozták elő - írja a HelloVidék.

Az éghajlatváltozás fokozódó hatásai eltérő mértékben ugyan, de az ország egész területét, a társadalom szinte valamennyi rétegét és minden vállalkozását érintik. "A hazai klímapolitikai tervezés az országos jellemzők figyelembevételével készült el, azonban a hatások földrajzi térségenként mások és mások, az országon belül is eltérő kitettségű és érintettségű területek vannak. A természetföldrajzi alapú felosztás helyett megyei szintű klímastratégiák kidolgozására került sor, ami nem veszi figyelembe a Balaton és vízgyűjtője mint ökológiai rendszer egységét, valamit azt, hogy a tó a környező területek éghajlatára, meteorológiai eseményeire erős hatással van" – mutattak rá a szakemberek az ülésen.

A tó és környezete, ezáltal kialakít egy a klímaváltozás szempontjából csakis egyben és önállóan vizsgálható térséget, mely a megyéktől eltérő klímaspecifikus adaptációs megközelítést igényel

- hangzott el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A teljes cikk arról, milyen szerepe lehet a Balatonnal a klímastratégiában, a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
Balaton, fejlesztés, vidék, régió, stratégia, klímaváltozás, klímavédelem, klímaválság, alkalmazkodás,