Már érik a magyar erdők őszi kincse: így hasznosíthatod a legjobban

Pénzcentrum2023. szeptember 22. 08:15

Az őszi hónapok során bőségesen rendelkezésünkre állnak az erdőben és a piacokon a Bakony szezonális kincsei: kedvenc erdei gombáinkból kiváló ételeket készíthetünk bakonyi módra - írja a HelloVidék

A HelloVidék cikkében a Bakony történetébe avatjuk be olvasóinkat: utánajárunk, milyen babonák és hagyományok határozták meg az egyszerű emberek életét, milyen mesterségeket végeztek és hogyan készítették autentikus ételeiket „bakonyi módra”. 

Habár a magyar erdőkben találkozhatunk tavaszi (pl. ízletes kucsmagomba) és nyári (pl. sárga rókagomba) gombafélékkel, még ősszel is találhatunk olyan hosszú termőidejű gombákat, mint például az úrigombának is nevezett ízletes vargánya (május-október), a réteken pedig a mezei szegfűgomba (kora tavasztól késő őszig).

A magyar erdős dombságok, hegységek bővelkednek különféle erdei gombákban, azonban közel sem mindegy, hogy ezeket mikor és hol keressük! Ősszel találkozhatunk a Bakonyban többek között ízletes tőkegombával, a közkedvelt erdőszéli csiperkével (jóval aromásabb termesztett rokonánál) és legnagyobb gombáink egyikével, a nagy őzlábgombával is, de sokan az olyan érdekesebb gombákat keresik, mint a varashátú galambgomba, a sötét trombitagomba, a gyűrűs tuskógomba, a lila vagy az illatos pereszke és az ízletes rizike.

Az őszi illatos erdei gombák gyűjtési szabályaival kapcsola általánosságban elmondhatjuk a gombászás kapcsán, hogy a 2 kg/fő napi gyűjtési limitet nem szabad átlépnünk! Fontos továbbá, hogy ha nem vagyunk olyan tapasztalt gombászok, akik ránézésre, teljes bizonyossággal meg tudják különböztetni az erdei gombákat egymástól, mindenképpen vizsgáltassuk be a szerzeményeinket a legközelebbi ügyeletes gombavizsgáló ponton! Amennyiben idegen megjelenésű, gyaníthatóan mérges gombával találkozunk, semmi esetre se szedjük le és rakjuk a kosárba a többi közé!

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
otthon, magyarország, magyar, gomba, hellovidék, gombaszezon,