Figylelem, ezekben a kerületekben veszélyes a csapvíz: így fogyaszd!

Pénzcentrum2023. szeptember 2. 11:01

A határérték feletti ólomkoncentráció a csapvízben nem ritka. Egy országos ivóvízminőség felmérése szerint 750 ezer ember lakhat magas vagy nagyon magas ólomkockázatnak kitett lakásban Magyarországon - írja a G7.hu

Az ólomkockázat az 1970, de leginkább az 1945 előtt épített házakban jelentős, ahol még ólomcsöveket használtak a vízvezetékek kiépítéséhez. Az épületállomány kora alapján Budapesten mintegy 50 000 épületben 620 ezer ember, míg a vidéki nagyvárosokban 32 000 épületben 130 ezer ember lehet érintett a 2021-es Nemzeti Víziközmű-közszolgáltatási Stratégia szerint.

A lap munkatársai utánanéztek, mit kell tudni ilyen esetben, ha nem akarunk lemondani a csapvízről és a sokkal környezetterhelőbb palackozott vízre átállni. Az ivóvíz ólomtartalmát csökkenthetjük:

  • az iváshoz, főzéshez is használt csap napi egyszeri, legalább 1 perces kifolyatásával (ekkor nagyobb mennyiségű vizet is elrakhatunk, amit 1 napig lehet tárolni hűtőben)
  • csak hidegvíz vételével, főzéshez is

 

 

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

 

 

Címkék:
otthon, víz, veszély, veszélyes, csapvíz, kerületek,