Ők most a rezsicsökkentés legnagyobb vesztesei? Sarokba vannak szorítva: nincs hová hátrálni

Népszava2023. augusztus 31. 09:20

Az évi 2500 köbmétert vagy annál több gázt fogyasztó háztartásoknak már február óta jobban megérné tényleges piaci áron vásárolni a fűtőanyagot, mint az Orbán-kormány által „rezsicsökkentettként” hirdetett, valójában többszörös hatósági árakon – számította ki a Népszava. A lap szerint a lakossági piaci ár viszont tavaly október óta nem követi a tőzsdei esést.

A kabinet tavaly augusztustól az évi 1729 köbméteres, úgymond átlagfogyasztásnál többet fogyasztó háztartások számára az efeletti mennyiség köbméterdíját az addig a teljes fogyasztásra érvényes, „rezsicsökkentett”, 102 forintos gázdíj hétszeresére, 747 forintra emelte. Ez a „lakossági piaci ár”, ami tavaly október 1-je óta, úgymond a „rendszerhasználati díjelem” bruttó 20 forintos emelése nyomán, köbméterenként már 767 forintra rúg. Az 1729 köbméter fölé kerülők fogyasztásának átlagdíja, évi 6 ezer köbméterig, sávonként,192-től 575 forintig terjed - írja a lap.

A kormány tavaly tőzsdekövető „lakossági piaci árat” ígért. A tőzsdei szintekkel az áfa és rendszerhasználati díj nélkül számolva 569 forintos „lakossági piaci ár” vethető össze. Az irányadónak tekintett, TTF nevű, holland kereskedés, a tavalyi árrobbanás csúcsának számító, augusztus végi napok óta, szinte folyamatos áresést mutat. A kurzus a hazai „lakossági piaci ár” szintjét már tavaly október közepén átlépte. A TTF most 130 forint körül jár. Június elején még a 80 forintot közelítette - írja a Népszava.

A lakossági piaci ár viszont tavaly október óta nem követi a tőzsdei esést.

Szakértők szerint a tőzsdei mozgások nyomán mégis egyre kisebb, átlag feletti, hatósági áras lakossági fogyasztás válik a piaci szinteknél drágábbá. Így a lap számítása szerint február óta az évi 2500 köbméternél többet fogyasztó háztartásoknak a gázt jobban megérné tőzsdei, mint hatósági áron beszerezni. Csakhogy az államin kívüli, lakossági „gáztermék” nincs a hazai piacon - írták.

Címkék:
gáz, kormány, rezsi, rezsicsökkentés, október, fogyasztó, gázfogyasztás, tőzsde, földgáz, február, fogyasztók, gázszolgáltatók, tőzsdei kereskedés, rezsiemelés,