Nem is álmodhat már "tiszta átmenetről" a magyar vidék: egyre távolabb kerül egy nagyon fontos cél

HelloVidék2023. augusztus 28. 08:13

A városoknak és régióknak rugalmasságra és jobb koordinációra van szükségük az európai zöld megállapodás, a Green Deal kezdeményezésekkel kapcsolatban. Mert bár jelenleg számos olyan uniós kezdeményezés létezik, amelyek lehetőséget biztosítanak a vidéknek a zöld átállás felgyorsítására és az európai zöld megállapodás végrehajtásának elősegítésére, de még mindig van teendő a hatékonyság növeléséhez - írja a HelloVidék. Célzottabb támogatást kaphatnak a helyi és regionális hatóságok.

A Green Deal (magyarul Zöld Megállapodás) az Európai Unió környezeti fenntarthatóságot célzó zászlóshajó politikájának több kulcsfontosságú dossziéja. Arról már korábban megállapodás született, hogy a városokat és a régiókat helyezik az Európai Unió klímasemlegességre való átmenetének középpontjába - írja a lap, ám az ukrajnai-orosz háború világszerte megváltoztatta az energiageopolitikát, miközben az energiaárak emelkedése drasztikus mértékben befolyásolja a helyi és regionális önkormányzatok lehetőségeit. Ebből következik, hogy egyre nehezebb az úgynevezett „tiszta átmenet” megvalósítása a saját településeiken.

A Régiók Európai Bizottsága (CoR) legfontosabb ajánlásai közé az erősebb szinergiák előmozdítása; az erőfeszítések összevonása és a különböző „zöld irányú” kezdeményezések közötti átfedések elkerülése és megakadályozása; a felhasználóközpontúbb, rugalmasabb és igényorientáltabb megközelítés; a jelentéstételi követelmények korlátozása; valamint a helyi és regionális önkormányzatok eltérő szükségleteinek és a nemzeti összefüggések figyelembevétele tartozik - írják. A CoR véleménytervezete azt javasolja, hogy helyezzék át a hangsúlyt a tervezésről a projektek és a kézzelfogható eredményekre, illetve dolgozzák ki helyben a gyakorlatias megoldások úgymond prototípusát. Ezek várhatóan segíthetnek a helyi és regionális önkormányzatok előtt álló akadályok – például a korlátozott személyi és pénzügyi források– leküzdésében.

Címkék:
otthon, unió, európa, magyarország, európai unió, vidék, zöld, megállapodás, önkormányzatok, klímavédelem, klímaválság,