Ritkán látott légköri jelenség sújt le az országra: ez a 6 megye kemény zivatart, hideg esőt kaphat a nyakába

Pénzcentrum2023. augusztus 15. 15:12

Estétől egy délről érkező hidegcsepp hatására kissé nedvesebb, labilisabb levegő érkezik, amely kezdetben elsősorban az Alföldön teremthet kedvezőbb feltételeket zivatarok kialakulásához - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat, hozzátéve: a valószínűbb forgatókönyvek szerint az éjszaka első feléig nem sok helyen fordulnak elő. Szerdán az ország területén szórványosan kell zivatarokra számítani, a délnyugati, illetve az északkeleti tájakon alacsonyabb valószínűséggel várható dörgés, villámlás.

Hat megyében van érvényben elsőfokú riasztás zivatarveszély miatt: Baranyában, Tolnában, Bács-Kiskunban, Csongrád-Csanádban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Békésben. Hőség miatt az utóbbi három megyében, illetve Pest és Hajdú-Bihar vármegyékben adtak ki citromsárga riasztást.

Kedden délután alapvetően továbbra is derült, napos idő várható, azonban az Alföldön már gomolyfelhők lehetnek az égen - írja a met.hu. Gyenge záporeső délutánig, késő délutánig legfeljebb egy-egy helyen lehet, majd késő délutántól már növekszik a zápor, zivatar esélye. A Kisalföldön megélénkülhet a délies szél, másutt jobbára gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

Kedden este délkelet felől tovább folytatódik a felhősödés, és többnyire közepesen vagy erősen felhős idő várható. Záporeső, zivatar legnagyobb eséllyel a Szeged-Budapest sáv mentén alakulhat ki, de másutt sem zárható ki teljesen. A légmozgás csak zivatarok környezetében erősödhet meg. A minimum-hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul. 

Szerdán a napsütést több-kevesebb gomolyfelhő zavarja, elszórt jelleggel továbbra is lehetnek záporok, zivatarok, de délután már egy kissé kevesebb számban. Zivatarokat kivéve gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. 

Címkék:
időjárás, nyár, eső, zivatar, hideg, időjárásjelentés, meteorológia, előrejelzés, idő, országos meteorológiai szolgálat,