Komoly változás élesedett Magyarországon: mostantól meghalni sem lesz ugyanolyan

Pénzcentrum2023. augusztus 11. 09:41

A kormányfő több rendeletet is módosított a halálesetek kivizsgálása miatt, pontosította a halottvizsgálati folyamat szereplőinek jogait és kötelezettségeit - szúrta ki a 24.hu.

A Magyar Közlönyben jelent meg az az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett módósító melynek értelmében változnak a temetőkről, a temetkezésről, a boncolásról, a halottak vizsgálatáról szóló szabályok.

z új rendelet pontosítja a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló korábbit, kiegészíti a korábban az ingatlanon elhelyezett urna temetői elhelyezésének, illetve a halottvizsgálat különféle szabályait is.

A fő szabály, hogy a jövőben az elhunyt azonosítására szolgáló űrlapnak a holttest két végtagjára történő felhelyezéséről a helyszíni halottvizsgálatot végző orvos vagy halottvizsgálat lefolytatására jogszabályban feljogosított mentőtiszt gondoskodik. A szállító figyelmét külön erre a célra rendszeresített piros színű űrlap használatával kell felhívni arra, ha az elhunyt fertőző betegségben halt meg.

Az űrlapon az elhunytról ezeket az adatokat kell rögzíteni:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • családi és utónév, személyazonosság igazolására alkalmas okirat (típus/szám), születési hely és idő,
  • az elhalálozás (ha az nem ismert), a holttest helye (címe), tényleges/becsült ideje,
  • fertőző betegség gyanúja esetén a betegség neve,
    az elszállítás célintézményének (egészségügyi intézmény, temető, halotthűtő) megnevezése, címe,
  • az elszállítást végző szervezet/személy neve, az elszállítás el- és megrendelt időpontja/határideje,
  • az elszállítást elrendelő (orvos/mentőtiszt) neve, munkahelye, beosztása, elérhetősége.

A módosítás kitér még többek között az ismeretlen személyazonosságú („NN”-nel jelzett) elhunytakra vonatkozó szabályozásra is. Az elhunytat – ide nem értve a halva született magzatot, az élve született, de a szülést követő 168 órán belül elhalálozott gyermeket – ismeretlennek kell tekinteni, míg azonosítása nem történik meg.

Címkék:
orvos, változás, betegség, elhunyt, miniszterelnök, orbán viktor, magyar közlöny, elhunytak, holttest,