Brutális bírságot kaphat, aki így használja a klímáját: ha feljelent a szomszéd, nincs menekvés

Magyar Nemzet2023. július 28. 18:38

Komoly bírság várhat a klímát használókra - több önkormányzat ugyanis tiltja a kondenzvíz utcára történő kivezetését. Ezeket a szabályokat azonban sokszor az után hozzák meg, hogy a lakók beszereltették a klímáikat, így sokaknak okozhat most nagyobb kiadást, hogy átalakítassa az elvezetést, ha nem akart szabályt sérteni - írja a Magyar Nemzet. Ha feljelentés történik, akkor viszont a bírságot és az átalakítást is fizetheti a klímaberendezés tulaja.

Tilos a légkondicionáló kondenzvizét az utcára vezetni Zuglóban - írja a lap. Az aktuális eset szerint egy társasház felszólította a lakókat, hogy oldják meg a víz elvezetését augusztus közepéig, különben brutális bírsággal sújtják őket. A lap szerint a főváros is szabályozta, hogy Zuglóban a kondenzvíz nem vezethető közhasználatú területre, így akit feljelentenek, komoly bírságra számíthat. Azonban a zuglói nem egyedi eset!

Nemrég egy hasonló eset váltott ki felháborodást Óbudán, mivel az önkormányzat szigorú szabályozást vezetett be a klímaberendezések kondenzvíz-elvezetésére. Ez azután történt, hogy egy helyi lakos feljelentést tett. Ennek eredményeként egy tízemeletes panelházban élő 115 lakástulajdonost köteleztek arra, hogy szétbontassák a klímákat, és újra vezessék vissza a készülékek működése során keletkező vizet a lakásokba - írja a lap. A szabályozás megsértése esetén minden lakástulajdonost 100 ezer forintos büntetés kilátásba helyezésével fenyegettek.

A lakóközösséget felháborította, hogy az önkormányzat visszamenőleg szigorítja a szabályokat, mivel az érintett klímákat tíz éve szerelték fel a panelprogram keretében. Az önkormányzat pedig az építési szabályzatra hivatkozik, ami tiltja a légkondicionáló berendezések külső elhelyezését a homlokzatokon, valamint a légkondicionáló berendezés kifolyója a homlokzaton kívülre nem vezethető.

Nagy kiadás lehet az átalakítás

A klímaberendezések kondenzvíz-elvezetése komoly technikai és pénzügyi kihívás elé állítja a lakókat. Az egyik lehetséges megoldás lehet, hogy a vizet a szobán belül vezetik vödörbe vagy más edénybe, amit minimum naponta üríteni kell. Ha van erkély, a csöpögő vizet oda is lehet vezetni, de itt is tartályba kell gyűjteni, vagy beépíthetnek cseppvízszivattyút, ami 80-100 ezer forintba is kerülhet, plusz a csövezés, mellyel el lehet juttatni a vizet a szennyvízhálózatba. A legjobb eset az, amikor a lakók egy közös esőcsatornába tudják levezetni a vizüket, de ez sajnos nem mindenhol adott. Itt a klímás nehézségek még nem érnek véget, hiszen, ha a klímát télen is fűtésre használják, az olvadékvíz elvezetése is további kihívást jelent - írja a lap.

Címkék:
önkormányzat, Budapest, bírság, víz, klíma, utca, légkondi, óbuda, zugló, önkormányzatok, légkondicionálók, utcakép,