Újabb akkumulátorgyár épülhet Magyarországon: 580 milliárdos beruházás indul Nyíregyházán

Pénzcentrum2023. július 27. 15:02

580 milliárd forint értékű beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Sunwoda, és ennek nyomán több ezer új munkahely jön létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A kínai Sunwoda cégcsoport elektromobilitási vállalataként funkcionáló Sunwoda Mobility Energy Technology Co., Ltd. (SEVB) építi fel eddigi legmodernebb akkumulátorgyárát Nyíregyházán – derül ki a cég az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy a világ tíz legnagyobb akkumulátorgyártója közé tartozó vállalat Magyarországon hozza létre az első európai üzemét a kontinens autóipara részéről mutatkozó növekvő kereslet miatt. A miniszter hangsúlyozta, hogy ezzel a világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül már öt jelen lesz hazánkban, amelyek világpiaci részesedése 49,4 százalék a szektorban.

Az üzem a Déli Ipari Park területén helyezkedik majd el, az építkezés jövőre indul, és a tervek szerint 2025 legvégén kezdődik el a termelés. „A cég az első ütemben 93 milliárd forintos beruházást hirdetett meg, de a projekt értéke a többi építési szakasszal, hosszú távon el fogja érni az 580 milliárd forintot, és így több ezer munkahelyet teremt majd Nyíregyházán” – közölte Szijjártó.

A Tier 1 minősítésű autóipari akkumulátorgyártó vállalat első európai gyártóbázisa lítiumion energiaforrásokkal látja majd el Nyíregyházáról a kontinens ismert autóipari szereplőit.

Loading...
Címkék:
cég, beruházás, magyarország, akkumulátor, vállalat, milliárd, világ, szijjártó,