175 évvel ezelőtt kezdte meg működését a Pénzügyminisztérium

Pénzcentrum2023. július 10. 12:44

A magyar pénzügyminisztérium megszületése a magyar függetlenség megalapozását, a magyar szabadságot is jelentette – hangsúlyozta Varga Mihály a független magyar Pénzügyminisztérium fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet: aki Magyarország pénzügyi függetlenségéért dolgozik, az minden nap a magyar szabadság kiteljesedését segíti.

A tárcavezető emlékeztetett: az önálló magyar pénzügyminisztérium volt az 1848-as forradalom egyik legelső tartós sikere. Kossuth Lajos már áprilisban munkához látott, a Pénzügyminisztérium 1848 májusában kezdte meg hivatalos működését. Az első magyar költségvetést – csakúgy, mint az idén – 175 éve is júliusban fogadta el az Országgyűlés.

A miniszter megjegyezte: bizalommal tekinthetünk a jövőbe, mert olyan nagy formátumú személyiségek jártak előttünk, mint Kossuth Lajos, majd a Kiegyezés után Lónyay Menyhért. Mindkét államférfi a magyar történelem meghatározó alakja volt, elveik ma is felismerhetőek a kormány nemzeti érdekeket előtérbe helyező politikájában. Mindegyikük Magyarország függetlenségéért dolgozott, és az elődeik munkájára építve, megfontoltan és következetesen alakították a magyar pénzügyeket – húzta alá a tárcavezető. Mint mondta: Lónyay Menyhért reformjai, országos méretű fejlesztései, a mai napig meghatározóak.

Címkék:
pénz, otthon, magyarország, pénzügyek, pénzügy, magyar, országgyűlés, pénzügyminisztérium, kossuth,